Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Växtvärk på gymnasiet i Bispgården

Bispgården Tekniska College, BTC expanderar och måste nu utöka sina lokaler. De flyttar nu plåt- och svetsverkstaden ett stenkast bort till Samhalls gamla lokaler, vid Wipro eftersom de måste göra plats för nya klassrum.

Till höstterminen 2011 sökte bara en person till gymnasieskolan och Ragunda kommun hotade med att lägga ner den. Men efter ett lyckat samarbete med näringslivet, och inflyttningen av nyanlända, är skolan tillbaka på fötterna och det med råge. De 45 platser som finns på programmen El- och energi samt industriteknik är helt fulla och med de nyanlända som studerar svenska har skolan nu 69 elever.

– Det är jättekul, men det medför också givetvis stora utmaningar, säger Kristina Hellström som är rektor på skolan.

De nya eleverna har gjort att klasserna växt ur lektionssalarna som finns eftersom de är dimensionerade för klasser med 16-17 personer i. Därför flyttas nu plåt- och svetsverkstaden in i Samhalls gamla lokaler. Nu planerar skolan att göra om de gamla verkstadslokalerna till fyra klassrum och eventuellt en musiksal.

– Vissa klasser är i dag över 20 personer, så det är en arbetsmiljöfråga, menar Kristina Hellström.

Anledningen till att den nedläggningshotade gymnasieskolan fått ett sådant uppsving är för att skolan gick ihop med näringslivet och startade ett lärlingsprogram. Tillsammans åkte de ut på skolorna för att berätta om programmet och deras vision för det. De anställde också en lärlingskoordinator för att hjälpa eleverna när de ska ut på arbetsplatserna.

– Det är en stor omställning för eleverna så vår lärlingskoordinator har varit väldigt tongivande i framgångsfaktorn, säger Kristina Hellström, rektor på BTC.

Ragunda kommun som äger verkstadslokalerna håller i nuläget på att ta fram priser på vad ombyggnationen kan komma att kosta.