Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Växande konst i Östersund – maraton i Järpen

Två inspirerande utställningar har startat. På Galleri S i Östersund visar MalinMatilda Allberg konst på temat växande och i Järpen har Eirin Pedersen tagit över stafettpinnen med en utställning på Ahlbergshallen.

Som utbytesstudent i Sydafrika för tolv år sedan konfronterades MalinMatilda Allberg med våldet och de sociala åtskillnaderna. I hennes konst började hon utforska fenomenet lycka i olika kulturer. Nu och fram till 25 april har hon en utställning på Galleri S på temat växande. Ordet kultur betyder ju odla och det var så Allberg kom in på det organiska spåret i sitt sökande efter lyckans grunder. Hon följer en trend i konstvärlden mot traditionella tekniker som grafik och måleri, men på utställningen visas även video och relationell konst. Allberg har klippt ihop filmsekvenser av växande blommor i ultrarapid och besökare får plantera en solros med en personlig önskan om förändring. Satsningen på grafik har resulterat i bilder med naturmotiv och levnadsvisdomar. Här finns även målningar av hus i Riga som Allberg skapade för sju år sedan och i efterhand försett med blommotiv. Dystra fasader kontrasteras mot blommornas glädjespridande men förgängliga skönhet. Har vi något att lära av naturens växande i våra dagliga liv? Konstnären är inne på ett intressant spår.

Kulturhuset i Järpen

Människor och samhällen växer genom kultur, det har många ekonomer insett och beslutsfattare i länet borde vallfärda till Kulturhuset i Järpen som hotas av nedläggning. Här avlöser cirka 60 konstnärer varandra i ett Konst-Maraton som går i stafett från februari till december. Fram till 12 april kan man nu se verk under arbete av Eirin Pedersen. Det är en konstnär väl medveten om aktteckningens teori och historia, hon har skrivit en avhandling i ämnet som ganska väl korresponderar med hennes egna teckningar där modellerna liknar trådfigurer i kommunikation med varandra.

I Järpen visar hon prov på en ny inriktning där teckningarna försetts med text. Hon är i en omställningsprocess från att arbeta direkt på papperet till att använda datorn som hjälpmedel. En process som kommer att visualiseras i en utställning med inslag som söndertrasade teckningar och texter.

Den närmaste tiden visar även traditionella landskapsmålare som John-Bruno Jacobsson sina verk på Kulturhuset i Järpen. Mer nyskapande är Jenny Persson med suggestiva porträtt där hon mixat foto och måleri, samt förvandlat foto till objekt genom trämontage och origami. Hennes utställning startar i slutet av juli. Det finns säkert anledning att återkomma till konstnärernas eget maraton med slutmål Järpen.

Torbjörn Aronsson