Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Växande hållbart möte invigdes av prinsen

Självaste H.K.H. Prins Carl Philip invigningstalade när Åre Sustainability Summit 2014 öppnade på fredagsförmiddagen på Holiday Club i Åre. Toppmötet för hållbarhet hålls för andra året och har vuxit till sig rejält.

Hushållningssällskapets Mattias Grapenfelt var mäkta stolt över att få mötet öppnat av en sådan dignitär som prinsen. Att skriva till prinsen var en chansning, berättade Grapenfelt, som blev väldigt glatt överraskad när prinsen direkt svarade ja.

Men för prinsen var det en självklarhet att komma:

– Ämnet ligger mig varmt om hjärtat sade prinsen, som är utbildad lantmästare med ett sedan länge starkt engagemang för frågan hur vi ska kunna använda de resurser vi har på ett hållbart sätt.

– Vi måste börja agera, genom vår handling kommer vi att göra skillnad, sade prinsen och tillade att han såg fram emot att höra dagens seminarier.

Att gå på alla är dock omöjligt. Mötet, med Hushållningsällskapet som projekthållare, sträcker sig över två dagar. Det hölls första gången ifjol, och målet är att bli en årligen återkommande mötesplats för hållbarhetsfrågorna.

Med 320 föranmälda gäster per dag och en imponerande samling på 40 talare tycks man vara på god väg. Här kan man höra företagare, beslutsfattare, experter och forskare, allt från kända miljöprofiler som Anders Wijkman till lokala eldsjälar som Anna LInde från Lugna Gatanprojektet.

Swecos hållbarhetschef Andreas Gyllenhammar är moderator tillsammans med matinspiratören Fia Gulliksson. Gyllenhammar var inte med i fjol men säger att mötet fått betydligt större tyngd.

Det har också en unik bredd. Vanligtvis brukar konferenser handla om antingen det globala eller det lokala, om sociala frågor eller tekniska, om stad eller land, mat eller outdoors, och så vidare. Men här försöker arrangörerna täcka hela bilden.

– Man måste tänka holistiskt, säger Gulliksson som från scenen uppmanade deltagarna att gå på seminarier i ämnen de inte kan, inte sina egna specialområden.

Likaså uppmuntrades deltagarna att se till att vara uppkopplad via wifi, dels för att kommunicera på sociala medier, twittra och instagramma, men också för att läsa programmet, som av miljöskäl inte delas ut i pappersform.