Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattudalsskolan prisad för Dunderidéer

I går fanns Teknikföretagen på plats i Strömsund. Med sig hade de 50 000 kronor som gick till Vattudalsskolan för deras årliga uppfinningsprojekt.

Teknikföretagen är en förening för cirka 3 400 företag i landet och de har sedan 2004 till 2013 avsatt 50 miljoner kronor till skolor för att stärka teknikutbildningar. I Strömsunds kommun har Kyrktåsjö skola och skolan i Gäddede tidigare prisats. Men i år var det Vattudalsskolans tur.

– Det här känns jätteroligt, säger Maria Edholm, som tillsammans med sina tekniklärarkollegor på skolan, Eva Jansson och Anna Strömstedt, hade uppmärksammat Teknikföretagen om vilka uppfinningar som årligen tar form bland eleverna.

Sedan några år tillbaka har tekniklärarna drivit projektet bland niondeklassarna. Under vårterminen gäller det för dem att antingen ta fram en ny produkt eller förbättra en redan befintlig. Och under åren har den ena efter den andra smarta uppfinningen visats upp på den årliga mässan som hålls i skolan.

Och nu får projektet chans att förbättras ytterligare. Bland annat ska samarbetet med andra ämnen på skolan stärkas. Redan i dag arbetar man ihop med slöjden och eleverna lär sig göra en affärsplan för sin produkt på samhällsorienteringen.

– Pengarna ska även användas till vidareutbildning för oss och ett ökat samarbete med företagarna i kommunen, säger de tre glada lärarna.

Men gladast verkar de ändå vara över att prägla eleverna med att tanken att de flesta problemen går att lösa.

– Man märker på äldre elever man möter att de har kvar det tänket, säger Eva.

Även Teknikföretagens regionchef Jan-Erik Sandberg var nöjd.

– Det här ökar intresset för elever att läsa tekniska utbildningar och det är så oerhört viktigt för vi kommer behöva fler snart för vi har fler avgångar än tillgångar framför oss, säger han och syftar på de stora pensionsavgångarna som är att vänta.