Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattnet söker sig genom sanden under husen

Innan Hammarstrand var långt ifrån så tätbebyggt som det är i dag utgjordes ett av landmärkena av tre tjärnar, så kallade os, det fornsvenska namnet på åmynning, som låg i en rad på västra sidan om vägen genom byn.

Tjärnarna sträckte sig från nuvarande Strandliden till bakom nuvarande apoteket.

Tjärnarna fick sitt vatten från en källåder som sipprar genom marken från Kullstaområdet och vidare genom den sandiga marken ner till Indalsälven.

Den sandiga marken kan ha ett samband med det faktum att Hammarstrand en gång i tiden var botten i Ragundasjön, som tömdes av Magnus ”Vild-Hussen” Huss.

På den strilsandiga marken på Centralgatan 35 byggdes i slutet av 60-talet ett stort hyreshus.

Fasaden på detta hus uppvisar i dag ett stort antal sprickor som enligt geologer har ett samband med att hela huset rört sig till följd av vattenflödet.

Centralgatan 35 är numera tömt på hyresgäster och har under senare år används som tillfälliga boenden och för företagslokaler och förråd.

Nyligen har en fritidsgårdsverksamhet med det passande namnet ”Sprickan” hållit till i huset.

Tanken är att huset så småningom ska rivas och ersättas av ett enplanshus som vilar på stabil betongplatta.

Ragunda kommuns fastighetsförvaltare Peter Höög berättar om flera sättningar i marken under under senare tid under de två husen på Centralgatan.

– Så sent som ifjol noterade vi att det försvann en halv kubikmeter sand under 35:an.