Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattnet i all sin prakt

Annons

Det finns tusentals födoämnen på jorden, men inget så viktigt som vatten. Mat klarar vi oss utan i många veckor, vatten bara några dagar. Den enkla syrevätemolekylen riggad i 140 graders vinkel är så självklar att vi sällan reflekterar över den. Inte förrän en bajsparasit infiltrerar våra avloppsrör eller någon jobbig forskare berättar att det krävs 10 000 liter vatten för att framställa ett par jeans, får vi perspektiv på vattnets betydelse.

En som gått på djupet med vattnets betydelse är journalisten och fotografen Hans Månsson från Östersund. Ett slumpmässigt möte med ett porlande vattendrag någonstans mellan Bydalen och Hög-lekardalen blev inledningen på en serie fotosessioner som slutade med den nyutgivna boken ”Vattenvärld – iakttagelser från en fjällbäck”. Bredvid Hans Månssons bilder löper en initierad text skriven av miljödebattören Stefan Edman.

När jag tittar på Hans Månssons bilder slås jag av tanken: Kan vatten verkligen vara så här vackert? De minimalt redigerade fotografierna är som ett färgsprakande fyrverkeri! Den högmotiverade fjällbäcken tvingar sig obönhörligen fram. Samtidigt som den enskilda vattendroppen framstår som aldrig så hotad och skör. Här hakar Stefan Edman på med sina djupa kunskaper: fjällbäcken som en ”rännil till Atlanten”, en del av ett världsomspännande ekosystem. Från vattendraget i Jämtlands fjälltrakter till hjärnvätskan på en afrikansk bushman – vattnet konstitutionerar verkligen livet.

Vattnet i Hans Månssons bilder har sedan länge dragit vidare, kanske rullar några molekyler i detta nu in mot Mauretaniens kust, ett av världens torraste länder.

Där det inte finns vatten, finns inte heller förutsättningarna för liv. Det är som Stefan Edman skriver en ”moralisk skandal” att det var sjätte sekund, även på julafton, dör ett barn till följd av undernäring. Och det kan bli värre, om vi inte lyckas hejda klimatförändringarna.

Tillfredsställelsen som den jämtländska fjällbäcken kan erbjuda den törstige vandraren efter en lång strapats, tycks stå i direkt motsats till den arma jordbrukarens förtvivlade villkor på Afrikas västra spets. Men det hänger ihop. En fascinerande insikt. Men också en uppfordrande sådan.