Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattnet fortsätter att sjunka undan

Vattennivån fortsätter att sjunka på de översvämningsdrabbade platserna i Strömsunds kommun. Även hos den evakuerade familjen Bölander i Rörström, norr om Hoting.

De höga vattenflödena, som skapat problem främst i Hammerdal och i Rörström, drygt en mil norr om Hoting, kulminerade under söndagen. Och under måndagen sjönk vattnet sakta men säkert tillbaka ytterligare.

På familjen Bölanders tomt stod Kurt Jonsson från räddningstjänsten i Hoting och övervakade processen. Huset har blivit känt i hela landet i helgen sedan SVT med hjälp av roddbåt sände inslag från platsen där Mikael Bölander själv övervakade de sandvallar som skulle hålla katastrofen borta.

Det var i torsdags som räddningstjänsten gjorde familjen uppmärksam på att sjön steg oroväckande mycket och att de skulle rensa gården och nedervåningen på saker.

– Vi fick hjälp av vänner att tömma huset och nu är möblerna magasinerade, säger Monika Bölander.

Efter försiktiga klartecken från försäkringsbolaget kunde familjen få tag på Byggtjänst i Hoting och lastbilscentralen för att frakta dit sand och bygga den vall och sätta igång det pumpsystem som skulle hålla undan sjön från huset.

– 26 lastbilslass gick det hit och det var ren flax att de var lediga just då, berättar makarna.

Monika och barnen lämnade huset under fredagen. Då kunde man ändå inte ta sig fram med annat än båt. Mikael stannade kvar för att övervaka så att inte fördämningen brast och först på lördagskvällen fick han avlastning av räddningstjänsten, eftersom ett centralt beslut först behövde fattats av räddningstjänstförbundet.

Allt som allt verkar det som att sjön stigit cirka två meter över sin normala nivå under helgen, konstaterar Mikael, när han ror på sjösidan av huset. Någon sådan här översvämning har de inte drabbats av sedan de köpte huset 1996. 1995 svämmade sjön över rätt rejält senaste gången.

– Vi höjde huset med 60 centimeter när vi köpte det och renoverade det, men det räckte tydligen inte, säger Monika.

Nu spekulerar familjen i vad de ska behöva göra för att förhindra att något liknande händer igen.

– Vi får nog be grannarna att vi får ställa ett lass grus här i beredskap till nästa år, säger Mikael och pekar på skogsgläntan på grannarnas tomt bara några meter från huset.

Sedan i helgen är familjen evakuerade till sin husvagn som de har ställt hos släktingar. Och det boendet får de fortsätta med ett par veckor till, spår de. Tills dess marken torkat upp och avloppssystemet är i sin ordning igen.

Trots att de verkar ta situationen med behärskning är de klara över en sak.

– En översvämning vart femtonde år är för mycket. Det ska inte behöva vara så här, säger de.