Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattnet drar sig undan – nu ökar risken för sättningar

De höga vattennivåerna i länet har sakta börjat sjunka undan.

Men faran är inte över. När vattnet drar sig tillbaka ökar risken för jordskred och sättningar i marken.

Enligt ett pressmeddelande från Länsstyrelsen verkar vattennivåerna generellt sett ha kulminerat i länet. Men det finns fortfarande områden där läget är mycket problematiskt. Under helgen var det Rörström och Hammerdal i Strömsunds kommun som hade de största problemen. Även om vattnet sakta börjat sjunka undan på de båda orterna råder fortfarande extremt höga vattenflöden.

– Kulmen verkar nu vara nådd och vattnet ser ut att sakta börja sjunka undan, säger Morgan Olsson, räddningschef vid Jämtlands räddningsförbund till LT.

Fortfarande står dock en hel del båthus, fritidshus och andra mindre byggnader under vatten. Vattennivån tros hålla i sig någon dag till, enligt Morgan Olsson. Strömsunds kommun erbjuder fortfarande allmänheten att hämta sandsäckar i Furuberg för att kunna bygga vallar där det behövs.

Men trots att vattnet nu börjar ge med sig i länets vattendrag är det kritiska läget inte över.

– När vattnet ska sjunka undan måste det ju ha någonstans att ta vägen också. När vattennivåerna återställs till det normala finns risk för sättningar och skred, säger Morgan Olsson.

• Behöver fastighetsägare som drabbats av översvämningarna vara oroliga när vattnet drar sig tillbaka?

– Nej. Det är främst kommunen och Trafikverket som behöver ha koll. Men de är vana och vet vad som behöver göras, säger Morgan Olsson.

Dessutom besökte en representant från Livsmedelsverkets vattenkatastrofgrupp Hammerdal i helgen för att bedöma läget och undersöka de skydd som byggts upp för att förhindra läckage av smutsigt vatten in till vattenverket. Även om verket inte är direkt hotat så uppmanas invånarna i Hammerdal och Sikås att även i fortsättningen koka det vatten som används i mat och till dryck.

SMHI har också dragit tillbaka varningarna över länet. I går kväll var endast varningar för höga flöden i Vindelälven, nedre delen av Torneälven och Kalixälven utfärdade.