Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattnet är för kallt - slakteri döms till böter

Knivarna och slakteriutrustningen rengjordes inte ordentligt. Nu kan slakteriet åka på 25 000 kronor i böter – i månaden.

Livsmedelsverket har varit på flera besök och återbesök hos det aktuella slakteriet i länet. Myndigheten har vid varje tillfälle påpekat att slakteriet inte sköljer slakteriutrustningen med tillräckligt hett vatten.

Sköljvattnet har helt enkelt varit för ljummet enligt de Europaregler som gäller. Vattnet måste vara minst 82 grader med vid inget av de tillfällen som Livsmedelsverket har gjort mätningar har slakteriets sköljsystem nått upp till den temperaturen; som varmast var det 80,2 grader och som lägst 69,3 grader.

"För att säkerställa att ingen spridning av framför allt tarmbakterier sker i slakteriet, är det av yttersta vikt att möjlighet finns att desinficera de redskap som används vid de olika momenten i samband med uppslaktning", skriver myndigheten i ett beslut och fortsätter:

"Urtagning av slaktkropparnas inre organ med bl a magtarmpaketet är ett av de mest kritiska momenten i denna kedja och för att förhindra förorening av slaktkroppen är det nödvändigt att möjlighet finns att desinficera kniven vid denna position. Detta för att förhindra att slaktkroppen förorenas av tarmbakterier med åtföljande smittorisker för konsumenten".

Nu döms slakteriet att betala 25 000 kronor för varje påbörjad kalendermånad som slakteriet inte har löst problemet.