Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenreningen döms ut i cryptoöverklagan

Någon eller några ansvariga personer i Östersunds kommun borde ha ställt sig frågan om vattenverket hade tillräckligt skydd mot mikrobiologisk förorening.

Det framhåller åklagare Lars Magnusson i överklagan till hovrätten, sedan Östersunds kommun friats efter utbrottet av magsjuka.

I överklagan yrkar Lars Magnusson som tidigare på att kommunen ska betala 3 miljoner kronor i företagsböter.

Han hänvisar till att tingsrätten kommit fram till att vattenverket inte hade ett tillräckligt antal säkerhetsbarriärer mot mikrobiologisk förorening.

I förlängningen av det borde ansvariga ha frågat sig hur det stod till med skyddet mot parasitsmitta. Då hade svaret blivit att det saknades.

Därefter hade kommunen fått fundera över vilken lösning som var bäst men det underlät man att göra, konstaterar åklagaren.

Och eftersom skydd mot parasitsmitta saknades har inte kommunen gjort tillräckligt för att undvika sjukdomsutbrottet som drabbade cirka 27 000 personer.

Enligt åklagaren fanns det all anledning att ta med parasiter i hotbilden mot dricksvattnet: Råvattnet var påverkat av felkopplade avlopp, översvämmade avlopp till dagvattennät samt havererade avloppsledningar i Storsjön mellan Frösön och reningsverket.

Tingsrätten ansåg att kommunen inte eftersatt kontrollåtgärder av dricksvattnet, exempelvis provtagning i samband med utbrottet.

Hovrätten får pröva hur det står sig. Åklagare Lars Magnusson har en annan uppfattning.

Enligt honom kan inte provtagning ersätta rätt skyddsbarriärer eftersom det är för sent att agera när provsvaren kommit. Då har dricksvattnet redan nått konsumenterna, konstaterar han i överklagan.

Jakten på smittkällan pågick bland annat i avloppsledningar i Odensala.