Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenläget värst i Rörström

De redan höga vattenflödena fortsätter att stiga på vissa håll i länet. Men på de allra flesta platserna är läget nu stabilt och nivåerna minskande.

Enligt ett pressmeddelande från Länsstyrelsen så verkar vattennivåerna generellt sett ha kulminerat i länet. Men det finns fortfarande områden där läget är mycket problematiskt. Under lördagen var det Rörström och Hammerdal som hade de största problemen. På båda orterna råder fortfarande extremt höga vattenflöden men i Hammerdal har nivån nu börjat att sjunka.

– Det är förhållandevis lugnt. Kulmen verkar vara nådd, säger Morgan Olsson, räddningschef vid Jämtlands räddningsförbund till TT.

Fortfarande står dock en hel del båthus, fritidshus och andra mindre byggnader under vatten. Vattennivån tros hålla i sig någon dag till, enligt Morgan Olsson.

I Rörström norr om Hoting är läget dock värre. Vattnet stiger fortfarande och enlig SMHI:s prognos under lördagen så skulle vattennivån i Rörströmssjön kunna stiga ytterligare cirka 15 centimeter under helgen. Strömsunds kommun erbjuder allmänheten att hämta sandsäckar i Furuberg för att kunna bygga vallar där det behövs. Även i Indalsälven beräknar Vattenregleringsföretagen att nivåerna kan komma att öka något framöver.

Men i Hammerdal har läget alltså stabiliserat sig. Vattennivån i sjön har börjat sjunka och minskade med några centimeter under natten och lördagen. En representant från Livsmedelsverkets vattenkatastrofgrupp besökte Hammerdal i går för att bedöma läget och undersöka de skydd som byggts upp för att förhindra läckage av smutsigt vatten in till vattenverket. Även om verket inte är direkt hotat så uppmanas invånarna i Hammerdal och Sikås att även i fortsättningen koka det vatten som används i mat och till dryck.

Vattenregleringsföretagen meddelar också att vattennivåerna i Hotagen och Landösjön är på väg att minska.