Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenkraft en guldgruva

Karl-Eric Hoflin ställer en viktig fråga i LT 26 april. Han undrar vilka riksdagskandidater som tänker driva kravet på återföring av vattenkraftsmedel.

För mig är det en hjärtefråga och jag kommer att göra vad jag kan som kandidat på Centerpartiets valsedel.

Jag är ordförande för Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner (FSV). I styrelsen ingår ledamöter från alla riksdagspartier och vi kommer att fråga de främsta kandidaterna på partiernas valsedlar hur de ser på återbäringsfrågan. Förhoppningsvis blir vi många kandidater av olika politisk färg som driver kravet. I Norge får vattenkraftskommunerna en rättmätig del av de värden det strömmande vattnet genererar. I år handlar det om ungefär sex miljarder norska kronor, som används till en bra service och ett gott näringsklimat.

Det är lätt att inse vad ett liknande system skulle innebära för vattenkraftskommuner som Ragunda, Sollefteå och Jokkmokk. Överfört till Sverige innebär det norska systemet innebära över 2,5 miljarder kronor i återföring.

Från FSV:s sida är vi öppna för olika lösningar. En modell kan vara att hälften av den fastighetsskatt staten tar in på vattenkraften, i år 2,9 miljarder kronor, återförs till kommuner och län.

Det är dags för nya krafttag för att låta vattenkraften medverka till att utveckla de bygder som släppt till sina forsar till den gemensamma elproduktionen. I grunden handlar det om rättvisa.

Håkan Larsson, Rödön, ordf Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel