Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenkaoset blir en dyr affär för stugägarna

Den kraftiga vårfloden och det ihärdiga regnandet den senaste tiden har gjort att vattenståndet i sjöar och vattendrag i norra och västra Jämtland ökat dramatiskt. Rönnsjön, som ingår i Långans vattensystem, har nu en meter högre vatten än tillåten dämningsgräns.

Vattenståndet i Rönnsjön började på tisdagen att sjunka något efter att varit dryga metern högre än normalt.

Många fritidshus, båthus och andra byggnader har fått skador både på inventarier och på själva byggnaderna.

– Ingenting av det här hade behövt hända om Jämtkraft hade öppnat sina dammluckor i Rönnöfors, innan vattnet i Rönnösjön började stiga så snabbt, säger Jan Olenäs, som har sitt fritidshus i Aspbacken, fem kilometer från Rönnöfors.

Under måndagen, när vattenståndet var som högst, var räddningstjänsten hos Jan Olenäs för att säkra hans båthus och grillplats med spännband för att byggnaderna inte skulle flyta ut i sjön.

Erik Lindhe jobbar på räddningstjänsten i Rönnöfors och han berättar att de varit ute och jobbat längs stränderna för att rädda lösöre ur fritidshus och båthus.

– I ett båthus stod tre skotrar som vattnet började komma farligt nära. Vi kunde inte få ut dem den vanliga vägen så då hissade vi upp dem i taket med kedjor. Nu hänger de säkert från vattnet, säger Lindhe.

– Vi har även räddat båtmotorer och lösöre från de fritidshus vi har kunnat komma in i.

Erik Lindhe säger också att en båt har försvunnit och drivit ner mot kraftverket och att räddningstjänsten plockat upp diverse prylar ur sjön som flutit ut från tomterna, bland annat bildäck.

Ett timrat fritidshus i Aspbacken står helt omgärdat av vatten. Utanför huset är vattnet över en meter djupt och det är inga problem att köra båt med motor igenom trädgården och fram till farstubron.

När Jan Olenäs tog sig fram till huset under gårdagen kunde han titta ner och se vägen under sig som går fram till stugan.

Det är hans granne som äger huset och hon kommer nog att få stora problem att åtgärda alla skador som översvämningen har ställt till.

– Skadorna som jag fått på lösöret i garaget, båthuset och grillplatsen och brunnen hemma hos mig värderar jag till minst 20 000 kronor. Det är pengar som jag inte kommer att få ut från någon försäkring, säger Olenäs.

Informationschefen på Jämtkraft Håkan Roos, säger angående anklagelserna om stängda dammluckorna i på kraftverket i Rönnöfors, att så fort Jämtkraft såg att Rönnösjön började stiga så öppnade man luckorna så mycket det bara går.

– Nu släpper vi ut 210 kubikmeter vatten i sekunden genom luckorna. Normalt går allt vårt vatten igenom turbinerna på kraftverket.

Vad det gäller ersättningen på skadorna säger Roos att där måste varje fastighetsägare vända sig till respektive försäkringsbolag.