Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenbrukscentrum blir gymnasium med riksintag

Vattenbrukscentrum Norr i Kälarne, tidigare fiskeriverkets försöksstation, blir från och med i höst utbildningsinstitution på yrkeshögskolenivå för blivande fiskodlare. Mycket talar dessutom för att anläggningen inför läsåret 2011–2012 kan komma att utgöra basen för ett fiskodlingsgymnasium med riksintag.

Den svenska fiskeribranschen aviserar kompetenskrav i form av ett särskilt fiskodlarkörkort, en behörighet som från och med i höst ska gå att ta i Kälarne.

Bakom Kälarneprojektet står landstinget genom Jilu, Jämtlands läns institut för lantbruksutveckling, som nu fått klartecken för den nya utbildningen från den nyinrättade yrkeshögskolemyndigheten.

Utbildningen beräknas kunna ta emot ett 20-tal elever och den mesta undervisningen ska ske på distans.

Hittills har ett dussintal presumtiva elever, de flesta hemmahörande i vårt län, anmält sitt intresse.

– Bättre undervisningsförutsättningar än här torde knappas finnas någon annanstans i landet, säger anläggningens platschef Thorleif Andersson, som kommer att svara för en del av undervisningen.

– Enligt vad Jilus projektledare och utbildningsansvarige, biologen Erik Olofsson uppger råder det både på närings- och myndighetssidan i dag brist på kompetent folk i fiskodlingsbranschen, en bransch som det mesta tyder på kommer att växa avsevärt.

De utexaminerade fiskologie kandidaterna ska enligt planerna ha den kunskap som krävs både för att arbeta på en fiskodling och starta ett eget odlingsföretag.

Det aviseras mycket kompetent lärarkraft i form av bland annat professorer från lantbruksuniversitetet samt sakkunskap från livsmedelsverket och länsstyrelsen.

Både lärare och elever i den nya verksamheten torde med jämna mellanrum få behov av boendefaciliteter.

I Kälarne finns i dag både Kälarne hotell och det tidigare serviceboendet Hemgården, som båda kan komma till användning.

Fiskanläggningen i Kälarne ägs numera av Jämtlands läns landsting, Bräcke kommun, Lantbruksuniversitetet och fiskodlingsnäringen.