Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vatten till snötillverkning

Ett nytt snötillverkningssystem har anskaffats till Östersunds skidstadion. Nästa steg är att se till att man får tillräckligt med vatten för att producera snön.

Annons

Arbetet med att utveckla Östersunds skidstadion påbörjades för två år sedan och ska pågå till innevarande års slut. Hittills har man investerat i bland annat ny läktare, vallabodar, evenemangstoaletter, markarbeten och ett nytt snötillverkningssystem. Den stora återstående åtgärden är vattenförsörjning till snötillverkningssystemet.

Tre miljoner kronor finns avsatta för detta ändamål. Det har visat sig vara både för kostsamt och ur miljösynpunkt omöjligt att anlägga en damm. En utredning av andra möjligheter har gjorts och tre alternativ har presenterats; utbyggnad av Eriksbergsreservoaren, vattendamm/reservoar inom stadionområdet och vattenledning från Storsjön. Man förespråkar nu från tjänstemannahåll det första alternativet.

Det förslag som alltså kommer att föreslås kultur- och fritidsnämnden om onsdagen är en utbyggnad av Eriksbergsreservoaren. I dag går det att ta ut ca 70 kubikmeter vatten i timmen från denna. Med en utbyggnad av befintlig ledning går det att ta ut maximal tillåten mängd, ca 100 kubikmeter per timme. Dock kan det innebära en begränsning för snötillverkningssystemet som vid optimala förhållanden förbrukar upp till 150 kubikmeter per timme.