Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vatten som liv och död

Vår fascination för vatten tycks aldrig sina. Kurt Skoogs film "Vattnets själ", som visas vid Östersunds Dokumentärfilmfestival i helgen, har vunnit ytterligare ett pris.

Annons

Denna gång i kategorin Nordic films vid den internationella filmfestivalen Wildlife Vaasa festival som hölls i Finland nu i november. Det var den tionde utmärkelsen som filmen fått vid naturfilmfestivaler runt om i världen.

– Det är otroligt roligt. Först blev jag lite förvånad när den fick pris, men nu är jag oerhört glad och stolt.

#Varför fascinerar en film om vatten så mycket?

– Jag tror att de flesta har en relation till vatten. Vattnet har alltid attraherat människan, vi vill ju gärna bo vid vattnet trots att vi inte behöver göra det längre.

#Vad har du själv för relation till vatten?

– En komplicerad relation. Å ena sidan är vattnet en förutsättning för livet, å andra sidan kan det ta liv. Det finns ju en otrolig kraft i vatten. Jag är nog lite rädd för vatten, det är inte mitt element, men jag är också väldigt fascinerad av vatten.

#Vad kan publiken förvänta sig av dig på lördag?

– Jag ska berätta lite om bakgrunden till filmen och också lite om hur den är gjord.

Vattnets själ är den sista filmen i en trilogi om vatten. Det började med ”Levande vatten” (1998) och fortsatte med ”Våtmarkernas hemligheter” (2003). Det mesta av bilderna i filmen är filmade i Jämtland och Härjedalen. En fjällbäck på Flatruet har en central roll.