Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vatten som liv och död

Vår fascination för vatten tycks aldrig sina. Kurt Skoogs film "Vattnets själ", som visas vid Östersunds Dokumentärfilmfestival i helgen, har vunnit ytterligare ett pris.

Denna gång i kategorin Nordic films vid den internationella filmfestivalen Wildlife Vaasa festival som hölls i Finland nu i november. Det var den tionde utmärkelsen som filmen fått vid naturfilmfestivaler runt om i världen.

– Det är otroligt roligt. Först blev jag lite förvånad när den fick pris, men nu är jag oerhört glad och stolt.

#Varför fascinerar en film om vatten så mycket?

– Jag tror att de flesta har en relation till vatten. Vattnet har alltid attraherat människan, vi vill ju gärna bo vid vattnet trots att vi inte behöver göra det längre.

#Vad har du själv för relation till vatten?

– En komplicerad relation. Å ena sidan är vattnet en förutsättning för livet, å andra sidan kan det ta liv. Det finns ju en otrolig kraft i vatten. Jag är nog lite rädd för vatten, det är inte mitt element, men jag är också väldigt fascinerad av vatten.

#Vad kan publiken förvänta sig av dig på lördag?

– Jag ska berätta lite om bakgrunden till filmen och också lite om hur den är gjord.

Vattnets själ är den sista filmen i en trilogi om vatten. Det började med ”Levande vatten” (1998) och fortsatte med ”Våtmarkernas hemligheter” (2003). Det mesta av bilderna i filmen är filmade i Jämtland och Härjedalen. En fjällbäck på Flatruet har en central roll.