Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vatten från Gällö var en nyhet för Bräcke kommun

Att landstinget sent i söndags kväll hämtade 14 000 liter kommunalt vatten till Östersunds sjukhus i Gällö kom så sent som på tisdagsförmiddagen som en fullständig nyhet för ledningen för Bräcke kommuns tekniska avdelning.

– Varken jag eller va-chefen Mikael Larsson hade inte en aning om hämtningen förrän jag läste om den i LT, säger kommunens tekniske chef Kjell Backlund.

– Jag känner inte till annat än att vattnet i Gällö håller högsta kvalitet och fungerar felfritt i kommunens vattennät där vi har både skola och vårdinrättningar.

– Med tanke på att det är Östersunds sjukhus som är mottagare hade jag dock nog för all säkerhets skull välkomnat en provtagning.

Landstingets informationschef Jonas Törngren medger att landstinget brustit i sina kontakter med Bräcke kommun i fallet med vattenhämtningen i Gällö:

– Det var akut och bråttom för att säkerställa vattentillförseln på sjukhuset och vi studerade material från smittskyddsfunktionen med information om var insjuknade personer fanns.

– Vi fann ingen i Bräcke kommun och bedömde att Revsundssjöns vatten är OK, varvid vi tog beslutet.

– Det finns i dag ingen anledning att tro att det finns cryptoparasiter även där.

– Om vi får möjlighet hämtar vi gärna mera vatten från Gällö/Bräcke kommun eller från andra omkringliggande kommuner som inte tar sitt vatten från Storsjön.

Sjukhuset har nu vatten för en veckas konsumtion på sjukhuset och nu är landstinget i färd med att planera för ett långt avbrott i vattentillförseln.

– Vi kan ju inte ha en aning om hur lång tid det kan ta att få tillbaka godkänt vatten i Östersund, säger Jonas Törngren.