Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vatten från Gällö var en nyhet för Bräcke kommun

Att landstinget sent i söndags kväll hämtade 14 000 liter kommunalt vatten till Östersunds sjukhus i Gällö kom så sent som på tisdagsförmiddagen som en fullständig nyhet för ledningen för Bräcke kommuns tekniska avdelning.

Annons

– Varken jag eller va-chefen Mikael Larsson hade inte en aning om hämtningen förrän jag läste om den i LT, säger kommunens tekniske chef Kjell Backlund.

– Jag känner inte till annat än att vattnet i Gällö håller högsta kvalitet och fungerar felfritt i kommunens vattennät där vi har både skola och vårdinrättningar.

– Med tanke på att det är Östersunds sjukhus som är mottagare hade jag dock nog för all säkerhets skull välkomnat en provtagning.

Landstingets informationschef Jonas Törngren medger att landstinget brustit i sina kontakter med Bräcke kommun i fallet med vattenhämtningen i Gällö:

– Det var akut och bråttom för att säkerställa vattentillförseln på sjukhuset och vi studerade material från smittskyddsfunktionen med information om var insjuknade personer fanns.

– Vi fann ingen i Bräcke kommun och bedömde att Revsundssjöns vatten är OK, varvid vi tog beslutet.

– Det finns i dag ingen anledning att tro att det finns cryptoparasiter även där.

– Om vi får möjlighet hämtar vi gärna mera vatten från Gällö/Bräcke kommun eller från andra omkringliggande kommuner som inte tar sitt vatten från Storsjön.

Sjukhuset har nu vatten för en veckas konsumtion på sjukhuset och nu är landstinget i färd med att planera för ett långt avbrott i vattentillförseln.

– Vi kan ju inte ha en aning om hur lång tid det kan ta att få tillbaka godkänt vatten i Östersund, säger Jonas Törngren.