Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västjämtlands Väl vill ha fast samarbete

Västjämtlands Väl ingår hellre i ett block än hoppar mellan i olika frågor. Vilket block de väljer, eller som väljer dem, kan alltså avgöra den ännu olösta frågan om vem som får makten i Åre kommun.

Två veckor efter valet är det fortfarande helt ovisst om det blir alliansen eller de röd-gröna som tar över makten i Åre kommun. På kommunhuset i Järpen förbereds mandatperiodens sista kommunstyrelse den 13 oktober. Vad gäller kommande styre är det locket på.

– Jag har absolut inget att berätta! utbrister kommunalrådet Eva Hellstrand (C).

Hon är helt obeveklig och tänker inte säga ett knyst om vad hennes parti, eller alliansen för den delen, har gjort sedan valet. Hon avslöjar varken vilka de har pratat med eller om det klarnat angående den framtida maktfördelningen i kommunen.

•Något kan du väl ändå säga?

– Det är klart med talman i alla fall, det såg jag på Facebook, säger hon.

Med tjänstemännen kommer man heller ingen vart. Informationsstrateg Nina Pöljö, normalt så upplysande, skakar på huvudet.

– Vi får inte höra någonting.

Oppositionsrådet Anna-Caren Sätherberg (S) är också osedvanligt fåordig:

– Vi har börjat prata i alla fall. Men vi har nyss börjat. Det är allt jag kan säga.

Inom valkometen Västjämtlands Väl är det mindre tillknäppt. Jörgen Encke, som ska fylla en av det nya partiets fem stolar i det nya kommunfullmäktige, berättar glatt att hans parti redan haft möten med ett par partier: först Socialdemokraterna häromdagen, sedan Centern i söndags och nu ska de träffa Moderaterna onsdag eller torsdag.

De har också träffat kommunchefen Per-Eric Magnusson som förklarat allt de behöver veta om platser i nämnder och liknande.

Enligt Encke var attityden från de etablerade partierna rätt kylslagen i början. Men den har gradvis värmts upp och nu känns det som att de blir tagna på allvar.

Mötena, som skett på VV:s initiativ, har hittills handlat mest om att bekanta sig med varandra.

– Nu blir det mer rena förhandlingar, säger Encke.

Så släpper han en nyhet:

– Utan att säga för mycket kommer vi nog att samarbeta med ett block. Ställer vi oss på sidan om är risken att vi blir isolerade och inte tas på allvar.

Vilket block det kan tänkas bli som VV vill samarbeta med vill han däremot inte säga.

En trolig gissning är dock att när vi fått svaret på den frågan vet vi också vem som tar makten i Åre kommun. Den 1 november är det första nya fullmäktigemötet. Då måste allt vara klart.

– Men vår målsättning är att vara klara lite tidigare, till omkring den 20 oktober, säger Jörgen Encke.