Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västjämtlands Väl: nu måste de ta oss på allvar

Åre kommun har hamnat i ett unikt läge. Aldrig någonsin tidigare har man haft en så oklar situation efter ett val. Och ovissheten kommer att bestå ett bra tag framöver. Valets stora vinnare Västjämtlands Väls Maria Kjellström lovar dock en sak:

– Det blir fina förhandlingar nu här framöver.

Västjämtlands Väl är förstås Årevalets stora segrare med 26 procent av rösterna i Kall, 35 procent i Järpen och 21,5 procent i Undersåker, de tre byar som berördes mest av skolflytten till Mörsil. Noteras ska dock att de i Åre bara fick 3,3 procent och i Hallen 2 procent, så stödet varierar rejält från by till by.

Totalt blev det 13,4 procent och sex mandat för det nya partiet. Det är förstås makalösa siffror och själva verkar de minst lika häpna som alla andra. Förstanamnet och språkröret Maria Kjellström låter nästan ödmjuk när hon säger:

– Vilket förtroende! Det är helt fantastiskt. Nu är det bara att ladda om och möta upp det här förtroendet från början till slut. Det är ett jätteansvar vi har fått.

– Men, tillägger hon, vi är väldigt laddade inför det.

Vem de ska jobba med vet hon inte än. Det har varit alldeles för svårt att veta hur valresultatet skulle bli, därför har de heller inte kunnat forma några sådana tankar.

– Vi har naturligtvis spekulerat och funderat väldigt mycket på det. Men nu är det ju upp till de andra partierna också. Nu är vi med i matchen och nu kan de inte bortse från oss, säger Kjellström.

Till Radio Jämtland säger dock partiets andra språkrör Jörgen Encke att han personligen kan tänka sig att inte samarbeta fast med något parti eller block utan ta det fråga för fråga.

Att fylla de sex mandaten ses inte som något problem. De har 19 namn som har ställt upp på vallistan och betydligt fler därtill som vill ställa upp.