Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västjämtlands Väl får vågmästarroll

Maria Kjellström i Västjämtlands Väl önskade sig en skräll tidigt på valkvällen. Och en skräll blev det, 13,4 procent för det nya partiet, som får en präktig vågmästarroll. Men det politiska läget i kommunen är nu väldigt oklart. Inget av de traditionella blocken har majoritet.

Redan tidigt stod det klart att valdeltagandet skulle bli högt i Åre kommun, och att många hade förtidsröstat. Därför blev det en väldigt lång kväll för partierna i Åre. Inte förrän strax före midnatt var det färdigräknat i Järpen, sista valdistriktet.

Då var det också klart att detta var ett historiskt val för Åre. För första gången blev det inget klart maktskifte, tvärtom blir det nu öppet hur Åres styre ska se ut.

För Socialdemokraterna, som slutade på 32,6 procent, blev valet ett stort nederlag. Men förstanamnet Anna-Caren Sätherberg, var ändå samlad.

– Det är klart det är en besvikelse men jag är ändå glad att Miljöpartiet (5,6 procent) gått framåt så starkt, sade hon.

Sätherbergs tolkning var att det nu inte blir maktskifte, men Centerns Eva Hellstrand var inte alls lika säker. Hennes parti har backat betydligt, med 17,7 procent är de nu nästan jämnstora med Moderaterna som fick 16,8 procent. Hellstrand tycker situationen är klart bekymmersam.

– Inget av blocken har fått majoritet i fullmäktige. Men både i kommunen och på riks har vi fått ett missnöjesparti, sade Hellstrand.

För Maria Kjellström, i uppstickarpartiet Västjämtlands Väl, slog däremot alla önskningar in. Tidigt på kvällen hade hon önskat sig ”en skräll” och det fick hon med besked. Partiet fick hela 26 procent i Kall, och totalt slutade deras valresultat på 13,4 procent. En klar sensation.

– Jag känner ett stort ansvar, sade Maria Kjellström, som var överförtjust över resultatet.

Vilka de ska jobba med vet hon inte. Men klart är att det kommer att bli många samtal partierna emellan innan detta valresultat har klarats ut.