Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerbottenspaj

Västerbottenspaj, ett klassiskt recept som passar när man vill duka upp till högtider. Västerbottenspaj passar också att njuta som den är med en god sallad.

Annons

6 personer:

Pajskal:

125 g smör

3 dl vetemjöl

2 msk vatten

Fyllning:

4 dl riven lagrad ost, till exempel Västerbottensost

3 ägg

2 dl mjölk

1 dl vispgrädde

0,5 tsk salt

1 krm chilipulver

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Låt stå i kyl cirka 30 minuter. Nagga pajskalet och förgrädda det i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och chilipeppar. Tillsätt osten och häll blandningen i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter. Låt pajen svalna något. Receptet kommer från Arla.