Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vässa vapnen i kampen om jobb

/
  • En klassiker för arbetssökande – men kom ihåg att det finns fler ställen att leta jobb på.
  • Charlotte Hågård.
  • Nätverka! Träffa människor, kontakta människor!
  • Den här unge mannen tröttnade på arbetslösheten och tog till en udda metod. Om den är effektiv skall vara osagt.
  • En promenad genom stan kan ge inspiration till var man vill jobba – eller kanske med vad. För att få ett jobb är det dock bättre att ta mod till sig och kliva in och ta ett snack med de i butiken eller på det företag som man tycker verkar intressant.
  • I telefon katalogen finns mänger av företag – kanske ett av dem har ditt drömjobb – och vill anställa just dig! BILD: Scanpix
  • Kontakta människor, gärna öga mot öga, men via telefon fungerar också.

Kampen om jobben i Sverige – och världen – är hård just nu.

Annons

– Det kan vara oerhört jobbigt att söka jobb, att inte höra något, vänta på svar och samtidigt försöka söka andra jobb. Som jobbsökande är man så himla utsatt, det går på insidan att söka jobb, säger Charlotte Hågård.

I krisens Sverige måste man som arbetssökande vässa sina vapen lite extra.
– Med rätt strategi kan man halvera tiden för att få ett jobb, säger Charlotte Hågård som är karriärexpert och i över 19 år har jobbat med att coacha och hjälpa tusentals människor i deras jobbsökande.
Arbetsförmedlingen är en väldigt självklar kontakt när det handlar om att söka jobb och annonser via dem är nog vad de flesta först tänker på när det är dags att hitta jobb. Det finns annonser om lediga tjänster även andra typer av media, som dagspress och branschpress.
– På företagens egna hemsidor finns det ofta annonser, det är ett bra ställe att titta på, fortsätter hon.
Men en av de stora hemligheterna bakom att vara framgångsrik arbetssökande är vad som kallas ”den dolda arbetsmarknaden”.
– Det är oerhört viktigt att bredda sig i sitt jobbsökande och att sen få komma på intervju, säger Charlotte Hågård.

Sök inte alla jobb
En metod som, enligt Hågård, kan vara till stor hjälp i jakten på jobbet – antingen det för brödfödan eller drömjobbet – är att veta vad man vill.
- Ett vanligt fel många människor gör när de skall söka jobb är att de söker allt de kan hitta. Har man ett tydligt fokus i sin jobbsökning så är chansen att hitta jobbet större, säger Charlotte Hågård.
Inspiration till vilka företag som man kan tänka sig att jobba på kan man till exempel hitta genom att göra en ordenlig marknadsundersökning t ex kontakta branschorganisationer, gå på branschmässor, använda Internet, bläddra igenom telefonkatalogen, titta på annonser – alltså inte bara platsannonser.
- Att kontakta företag direkt, även de som inte annonserar, är väldigt verkningsfullt.
Personliga möten i olika former är något som Hågård trycker på som en viktig bit. Såväl som möten med vänner och bekanta som den hett eftertraktade anställningsintervjun.
- Mässor är också oerhört effektivt, visst kan det vara jobbmässor, men helst andra typer av mässor så slipper du bli en i raden av sökanden, på det sättet kan man gå förbi hela högen med arbetssökande, säger Charlotte Hågård.

Använd fantasin
Nätverk är ett uttjatat ord men behöver inte vara stort eller svårt. Facebook eller andra sociala nätverk på internet kan vara en väg att gå, en annan att berätta för alla vänner att du söker jobb och vilken typ av arbete. Att titta igenom telefonboken och fundera över om någon eller några kanske kan hjälpa dig dit du vill.
– Nätverka framförallt med människor som jobbar i samma bransch som du vill ta dig in i, säger Charlotte Hågård.
Genom att nätverka med människor i samma bransch som du vill vara får du också tillgång till information om vad som händer både i branschen som helhet och i olika företag och kanske kan de ge dig det där hett efterlängtade försprånget som Charlotte Hågård menar är så viktigt.
- Man vet aldrig vilket möte som kan ge ett jobb!

Charlotte Hågård har skrivit boken "Jobbsökarboken, 12 steg till ditt nya jobb". Vi har fått exemplar som du kan tävla om. Klicka på länken för att komma till tävlingen!
Mer läsning

Annons