Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vasaloppsåkare och semesterfirare varnas: Flera lurade på boende genom Blocket

Allt är bokat och betalt. Men när du kommer för att hämta nycklarna finns varken boende eller hyresvärd. Nu uppmanas skidåkare och semesterfirare att vara försiktiga med bokningar via Blocket.

Det råder högtryck på boende i fjällen inför storhelgerna och sportlov. Även Vasaloppet har rekordmånga anmälda jämfört med motsvarande tidpunkt ifjol. Men med ökad efterfrågan på stugor verkar även fler lurendrejare vara i farten.

En man kontaktade Turistbyrån i Sälen för två veckor sedan. Han misstänkte att fritidshuset han bokat var för bra för att vara sant. Väldigt billigt boende med många bäddar fick varningsklockor att ringa.

– Han kontaktade oss för att höra om vi kände till stugan, säger Katarina Dahlin, Sälens turistbyrå.

Det visade sig att stugan som annonserats ut på Blocket finns på riktigt. Husägarna hade däremot ingen kännedom om uthyrningen.

Enligt Katarina Dahlin är det så bedrägerierna gått till som de kommit i kontakt med i Sälen. Där ökade antalet lurade via Blocket explosionsartat ifjol.

– Vi hade fyra familjer inom loppet av två veckor, säger hon.

Annonserna verkar seriösa med bilder på stugan. De som bokar uppmanas att sätta in pengarna på ett konto. Men när de anländer på adressen finns inga nycklar utlagda och mobilnumret till uthyraren är avstängt.

Familjerna som drabbades förra vintern hade bokat helveckor för 8 000–10 000 kronor. I stället fick de försöka ordna annat boende på plats. Något som i vanliga fall är helt omöjligt under de mest intensiva veckorna i fjällen.

Privat stuguthyrning i Härjedalen verkar däremot vara förskonat från skojare än så länge. Vid en rundringning till flera turistbyråer och polis har ingen hört talas om liknande bedrägerier här.