Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vasaloppet - en högtidsstund

Söndagen den allra första helgen i mars är helig för många.

En av dem som högtidsförklarat dagen är min kusin Annie.

I söndags väckte hon pojkvännen tidigt, bjöd nyinflyttade grannarna till frukost och samlade mor och far i soffan lagom till Gomorron ifrån Berga by ljöd klockan 07.30.

Och det var inte bara kusinen, över två miljoner själar följde niomilafärden ner till Mora genom vår sändning i Sveriges Television. Rackarns vad mycket folk.

Men vad består höjdarintresset av tro?

Det var 90:e (!) gången Vasaloppet kördes där kombinationen elittävling, de som använder kring fyra timmar, och motionärer som inte alla kommer fram, kittlar och skapar intresse.

De som tar sig ända till Mora nås av måldevisen i fäders spår för framtids segrar, och kanske finns där en förklaring.

Devisen står för tradition, folksjäl och hjältedåd vilket gäller samtliga som lyckas genomföra resan och får oss åskådare att både våndas och imponeras.

Innan jag tog mig från Sälen till Mora i år blev det här en alldeles speciell morgon som jag faktiskt alltid kommer att minnas.

De senaste åren har jag antingen bevakat femmilen på VM (som körs vartannat år) eller Vasaloppet (de krockar alltid).

Ifjol var det en väldans avundsjuk Yvette som vinkade hej då till kompisarna Pops, Hård och Blomquist när de lämnade VM-byn i Italienska Val di Fiemme för att åka hem till Vasaloppet.

Alltså, VM är ju fantastisk att få jobba med men Vasaloppet är...unikt.

Alltid med en frisk gnistrande morgonkyla vid starten där förväntan och en viss vånda dallrar i luften, eldar som brinner och tinar upp åskådarna, tusentals åkare som i knarrande snö springer runt och joggar upp, det sista fixandet med utrustningen.

Utöver det skrattet från glada motionärer, mer sammanbiten tystlåten elit, doften av blåbärssoppa och sen startskottet när åkarna i de första leden skjuter iväg och följs av kilometervis trampande, trixande, bufflande åkare som likt en ringlande svart orm kämpar mot första kontrollen i Smågan

Att jag blev kvar på VM just ifjol innebar ju att jag fick uppleva tidernas femmil.

Ni vet, när världsmästaren Johan Olsson ritade om skidkartan och bjöd oss alla på en ny skidupplevelse.

Samme Olsson gör mig sällskap vid brasan i Vinterstudion idag, och jag längtar att prata med honom om Vasaloppets betydelse som högtidsstund och om han ska åka framöver?

Nåväl i söndags kom plötsligt samtalet med stort S till André. Han skulle bli pappa igen.

Mitt i tandborstningen i vår lilla stuga lämnade han Dalarna för det största i livet och lämnade samtidigt över självaste uppdraget till mig.

Uppdraget att få säga gomorron och leda vår sändning.

Jag har ju rapporterat från flera VM och OS förut, men det här var speciellt.

För min, och säkerligen för många av er är Vasaloppet Sven Plex Petterssons uppdrag, han var med redan 1966 då SVT sände första gången.

Den fantastiske mannen, rösten, känslan är en stark ankring till den här morgonen.

Som Arne Weise på julafton för oss frälsta.

Plex, en legend, var en stor förebild för mig som sportjournalist och när han vid vårt första möte på TV-sportens redaktion visste att jag var från Brunflo så var det stort.

Plex, Jämtlands stolthet!

Och en annan jämte fick alltså, utan några direkta förberedelser, som första kvinna – kusin Annies notering – hälsa välkommen till Berga By den här söndagen i mars.

Just då var det alldeles lugnt, som en vanlig sändning, men nu efteråt är det väldigt speciellt. Något jag är så tacksam över att ha upplevt.

Och av er över två miljoner som följde de drygt 15.000 åkarnas kamp mot smärta och tid så undrar jag hur många som inspirerats att stå där på startlinjen tidigt en marsmorgon nästa år?

Ser att anmälan för 2015 års vintervecka (med öppet spår, Tjejvasan, stafettvasan osv..) öppnar den 16 mars klockan 09.00. Ett tips är att vara startsnabb, ifjol fulltecknades Vasaloppet på 10 minuter.

För den här högtidsstunden vill många uppleva, antingen i soffan eller i spåret, heja er!