Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vasalopp på vattenskidor

Om 20 år har Vasaloppet lagts ner. Det menar meteorologen Pär Holmgren. Anledningen är snöbrist och en höjd medeltemperatur. När Mora-Nisse vann Vasaloppet år 1950 var det över 110 cm snö. När Sara Hansson vann år 2008 var det bara drygt 20 cm, enligt tidningen Fokus. Nu är naturlig snö inte ett måste för att genomföra ett Vasalopp. I Sotji fick vi se hur det vita pudret togs fram med hjälp av maskiner. Men egenintresset ljuger aldrig, sägs det. När något rör oss personligen så blir vi berörda. När snön smälter i våra skidspår så kanske vi förstår vad klimatförändringar är. Det finns en känd naturfilm som avslutas med en simmande isbjörn. En dramatisk röst berättar att om björnen inte hittar ett isflak snart så drunknar den. Klimatförändringarna har gjort att det blir mindre is och mer öppet vatten. Isbjörnen simmar mot en liten klump med is och försöker ta sig upp. Isflaket bryts i små bitar. Kameran zoomar ut. Isbjörnen simmar på öppet hav. Ingen is i närheten. Tittarna förstår att den kommer att dö. Att mänskligheten dödar den. Kvällstidningarna toppade nyligen sina hemsidor med vilka underverk det är dags att besöka innan de försvinner. Barriärrevet och städer vid havet är det dags att resa till nu. Min generations barn och barnbarn kommer inte kunna göra det. Så ironiskt nog tar vi flyget dit för att få en bild av vad det är som förstörs av våra resor och jättebilar och slöseri. Om 20 år så kanske Vasaloppet körs på rullskidor. Eller så görs det om till något slags lopp på vattenskidor. Det mest troliga är att det pågår precis som vanligt. Snökanoner och maskiner och konstgjort puder kommer göra att det blir ett riktigt lopp. Precis som när Mora-Nisse vann år 1950.  Kanske är det så längdskidor kommer ses: som en rest från svunna tider. 

Min generations barn och barnbarn ser då inte idrottsprestationen som det mest fantastiska. Inte heller det historiska i att Gustav Vasa en gång åkte sträckan.Utan det otroliga i att han gjorde det utan snömaskiner.