Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart tog mandaten vägen?

Vart tog de nya mandaten i EU vägen? Med det nya Lissabonfördraget får Sverige två ledamöter ytterligare i Europaparlamentet. Innan var vi 18 och blev nu 20.

Annons

Efter EU-valet blev resultatet att Socialdemokraterna och Piratpartiet var de partier som enligt reglerna fick de två nya mandaten. Det nya parlamentet tillträdde i juli 2009 och Lissabonfördraget gick igenom i slutet samma år. Och fortfarande har inte de nya ledamöterna kommit in i parlamentet.

Att Sverige får fler mandat i Europaparlamentet är naturligtvis positivt. Under EU-valrörelsen var den förändringen ett av de positiva budskapen, som presenterades som en av fördelarna med det nya fördraget.

Alla vet att jag är skeptiker till fördraget och krävde folkomröstning i Sverige. Nu blev det inte så utan regering och riksdag beslutade i frågan.

Nu frågar jag mig varför inte den svenska regeringen driver på i denna fråga? Beror det på att mandaten inte gick till något borgerligt parti kan man ju stilla undra. Att Sverige som ett medelstort land i EU får fler röster i Europaparlamentet är en viktig demokratisk fråga.

Den svenska regeringen måste nu visa kraft och driva denna fråga via Ministerrådet och via vår EU-minister Brigitta Ohlsson.

Anna Hedh (S),

Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel