Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vart tog mandaten vägen?

Vart tog de nya mandaten i EU vägen? Med det nya Lissabonfördraget får Sverige två ledamöter ytterligare i Europaparlamentet. Innan var vi 18 och blev nu 20.

Efter EU-valet blev resultatet att Socialdemokraterna och Piratpartiet var de partier som enligt reglerna fick de två nya mandaten. Det nya parlamentet tillträdde i juli 2009 och Lissabonfördraget gick igenom i slutet samma år. Och fortfarande har inte de nya ledamöterna kommit in i parlamentet.

Att Sverige får fler mandat i Europaparlamentet är naturligtvis positivt. Under EU-valrörelsen var den förändringen ett av de positiva budskapen, som presenterades som en av fördelarna med det nya fördraget.

Alla vet att jag är skeptiker till fördraget och krävde folkomröstning i Sverige. Nu blev det inte så utan regering och riksdag beslutade i frågan.

Nu frågar jag mig varför inte den svenska regeringen driver på i denna fråga? Beror det på att mandaten inte gick till något borgerligt parti kan man ju stilla undra. Att Sverige som ett medelstort land i EU får fler röster i Europaparlamentet är en viktig demokratisk fråga.

Den svenska regeringen måste nu visa kraft och driva denna fråga via Ministerrådet och via vår EU-minister Brigitta Ohlsson.

Anna Hedh (S),

Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel