Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vårt mod var sensationellt"

Graham Potter var supernöjd och använde ord som "fantastiskt" och "sensationellt" efter segern mot Gais. Det stämmer med verkligheten.
Östersunds FK visade upp ett spel som värmde i höstkylan. 2–1 var i underkant.

Segern gör att ÖFK hakar på det allsvenska tåget. Om Ljungskile vinner torsdagens toppmatch mot Sundsvall skiljer bara fyra poäng till "Giffarna" och fem till Hammarby. Bollen är fortfarande rund...

Gaistränaren Per-Ola Ljung tror dock inte på ÖFK i fyralagsracet. På vår raka fråga om jämtarna kan nå allsvenskan svarade han snabbt.

– Nej. Inte i år.

Den mycket meriterade Gaistränaren (ett SM-guld och två cupguld med Helsingborg) överraskade på presskonferensen. Han ansåg att hans lag gjort en bra försvarsinsats i första halvlek och haft många omställningslägen och chanser att vinna matchen efter paus.

Vi i pressbåset tyckte att ni var oväntat passivt i första halvlek...

– Nej, jag delar inte din uppfattning. Dagens fotboll handlar väldigt mycket om omställningsspel och vårt försvarsspel var precis som vi hade planerat. Dock var vi inte helt nöjda med anfallsspelet och den tekniska nivån och därför bytte vi en spelare i första halvlek och spelade med ett högre försvarsspel efter paus.

Sanningen är dock den att ÖFK vann skott-mot-mål-matchen med 20–7 och hade ett enormt bollövertag. Långa stunder såg det ut som ett power play i ishockey, där Gais tvingades jaga boll över hela banan.

Det var skott på mål, över mål, i burgaveln eller utanför. Eller också täckte Gaisben bort bollen i farliga lägen.

Kort sagt; ÖFK hotade ständigt med sin offervilja i löpningar. Man fyllde på med folk i alla riktningar och använde båda kanterna för att ta sig fram.

– Vi gjorde en fantastisk första halvlek och visade upp ett sensationellt mod på bollen. Vi skapade problem för Gais som de kanske inte upplevt tidigare i år, menade Graham Potter, som alltså hade en rakt motsatt bild av halvleken.

Det gav dock bara 1–0 i utdelning sedan Ammar Ahmed (som dessförinnan bombat ett långskott i ribban) smugit upp och placeringsnickat in Moons fina inlägg.

Andra halvlek blev annorlunda. Gais – som via Joel Johansson hade bränt ett friläge i första halvlek – klev upp ur sina skyttegravar, vann fler närkamper och anföll med fler spelare.

1–1 kom också. Ett långt inlägg nickadpassades diagonalt av Johansson till Gabriel Altemark-Vanneryr som nätade från en meter.

I det läget fick Graham Potter precis det svar han önskade av sina spelare. ÖFK fortsatte att tugga på. Anföll i våg efter våg och när Dennis Widgren hittade in med ännu ett inspel, var Alex Dyer där och stötte in 2–1.

Gaisarnas defensiv orkade inte stå upp längre utan vek ned sig i den rödsvarta anstormningen.

– Jag är mycket nöjd med hur vi reagerade på 1–1-målet, att vi fortsatte att visa mod framåt, sa ÖFK-tränaren.