Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vårt hem såg ut som en blomsterhandel"

Han har aldrig tränat så mycket en sommar.

Nu ska de sista framgångarna skördas i karriären.

– Det är sannolikt min sista säsong och då vill jag vara bäst i världen, säger Johan Olsson.

Annons

Det har gått drygt ett halvår sedan Åsarnaåkaren Johan Olsson gjorde guldrycket i Val di Fiemmes VM-femmil. Efter det har ingenting riktigt varit sig likt.

– Framför allt veckorna efter VM var helt sjuka. Mobiltelefonen var alldeles het och hade aldrig över 10 procents laddning. Jag fick 10-15 brev om dagen och vårt hem såg ut som en blomsterhandel. Ja, det var helt galet, säger Johan Olsson och skrattar.

Under sommaren har det varit lugnare, men han känner att han har blivit en enormt uppskattad idrottsman.

– Jag har tränat mycket rullskidor när vi har varit i Ångermanland. Där känner jag inte särskilt många. Men folk har tutat och vinkat och en del har vevat ner rutan och skrikit "Heja Johan!" Det är förstås otroligt kul.

Det han gjorde den där söndagen i mars har gjort honom till favorit till folkets pris, Jerringpriset.

– Det där med Jerringpriset är inget som jag tänker på. Jag vet hur svårt det brukar vara för dem som gör prestationer tidigt på året att få priset. Folk kommer lättare ihåg bra prestationer som är närmare i tiden.

Johan Olsson är inte killen som så gärna vill synas. Han trivs som bäst i en tillbakadragen tillvaro. Efter VM-guldet tackade han nej till nästan alla jippon. Dock inte till talkshowen Skavlan.

– Jag brukar alltid se Skavlan och när jag fick frågan svarade jag ja direkt. Det ville jag göra. Men jag skulle tro att jag tackade nej till 80 procent av alla erbjudanden. Det är inte så viktigt för mig att synas i media. Det viktigaste för mig är att nå perfektion i min idrott.

Det fanns dock en stor tillställning som han inte kunde tacka nej till. Johan fick som bekant ta emot Victoria-stipendiet på Öland ur prinsessans hand. Annars så coola Olsson erkänner att då var det mycket fjärilar i magen.

– Ja, då var jag riktigt nervös. Det var ju så mycket folk på plats och så fick jag svara på kluriga frågor från Mark Levengood i stället för frågor från skidreportrar. Det var också nervöst att träffa så många av mina idrottsidoler. Framför allt att träffa "Foppa" som alltid har varit min allra största idol, säger Johan Olsson.

Johan Olsson är skidåkaren som har haft en karriär som varit kantad med sjukdomar, men även skador. Men den här sommaren har han kunnat träna som han velat.

– Jag har faktiskt aldrig tränat så mycket under en sommarperiod som under den här sommaren. Peppar, peppar så har jag klarat mig ifrån sjukdomar. När det gäller kroppen så är den rätt så trasig. Jag har till exempel haft ont i ljumskarna sedan oktober. Skadan har gjort att jag har tränat på ett annat sätt. En kraftfullare träning som jag blivit tvingad till, säger Olsson.

Han berättar att det blivit 100 timmars träning i månaden under sommaren och bara i juli rullade rullskidorna 100 mil.

– Ja, de rullar ganska lätt nu efter alla mil, säger Olsson och skrattar.

När han får frågan om han mognat som både människa och skidåkare de senaste åren så kommer svaret blixtsnabbt.

– Givetvis har jag gjort det. När man blir farsa så måste man mogna. Det finns ju inget alternativ när det finns ett barn som följer allt man gör.

Att vara ifrån dottern Molly och frun Anna under säsongen är en tung bit för Johan.

– För mig är familjen allt. När jag är hemma så vill jag vara farsa på heltid. Men jag har lärt mig att fokusera på rätt saker när jag är i väg på läger och tävlingar. Jag har blivit bättre att fokusera på det jag ska göra. Sedan landar jag när jag kommer hem. Visst gör jag en del ändringar i programmet också. Den här säsongen kommer jag till exempel inte att åka Tour de Ski utan då är jag hemma i stället.

Om fem månader är det dags för OS som förmodligen är Johan Olssons sista stora mästerskap. Siktet är inställt på att få med sig en guldmedalj därifrån.

– Jag tränar hårt för att jag vill vara bäst i världen. Så är det bara. Nu känns det lite som jag går "all in" mot OS.

Vad händer efter säsongen?

– Direkt efter säsongen slutar jag med min satsning och kommer att känna efter fram mot sommaren om jag vill starta på nytt Men som sagt. Det är mycket som tyder på att det här är min sista säsong i landslaget. Men åka skidor kommer jag förstås att göra i någon form.