Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårt guld är ovan jord

Vid dagbrottsgruvan Talvivaara, i finska Sotkamo, har det i omgångar läckt ut förorenat vatten ur dammar som hör till den malmbrytningsprocess som används där.

Läckagen sägs vara den största naturkatastrofen i Finlands historia enligt landets egna bedömare och i dagsläget har gruvbolaget drygt 700 miljoner euro i skulder.

Detta till trots ser bolagets VD optimistiskt på situationen och baserar sin optimism på att priset på nickel stiger på världsmarknaden för tillfället.

Det är den här typen av optimism, den som grundar sig på investerares krav på avkastning oavsett konsekvenser och som vanliga samhällsmedborgares tvingas acceptera resultat av, som strider mot delar av det vi inom Socialdemokratin i Berg tror på och verkar för. 

Vi Socialdemokrater tror på Bergs kommun som en guldgruva. En guldgruva ifråga om turism, i fråga om de mänskliga resurser som redan finns här och ifråga om ett starkt näringsliv och duktiga företagare i Berg.

Vi tror därmed, följaktligen, inte på Bergs kommun som ett ekonomiskt brädspel för utländska prospektörer och gruvbolag där företagens spekulerande och agerande utgör risker för Storsjön, bygderna runt den och kommunens invånare.

Därför har Socialdemokraterna i Berg, inte bara i vår kommunalrådskandidats första maj tal utan även i vårt kommande program inför valet, tagit med att vi kommer fortsätta att arbeta för vår kommuns utveckling inom turism, humankapital och näringsliv. 

Vi kommer därmed också fortsatt, med ökad intensitet, arbeta emot alla former av prospektering och gruvnäring inom kommunen.

Therese Zetterman (S)

Kommunalrådskandidat i Berg

Daniel Arvastsson (S)

Kommunfullmäktigekandidat i Berg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel