Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vart är tornet på väg?

I maj 2008 skrev jag i ÖP och LT om ett ”märkligt hus” nere vid Optand södra, som vi råkade se när vi var ute och cyklade. Via tidningarna frågade jag läsarna om det var någon som kände till något om byggnaden och det vackra tornet med spiran.

Bara någon dag efter införandet i tidningarna kom det ett svar från Lars-Göran Nilsson i Optand. Han berättade att tornet på huset kom från gamla Jämtlands-Postens tryckeri som låg mittemot Gamla kyrkan på Kyrkgatan i Östersund. När huset revs 1966 räddade några byggare tornet och det hamnade på Lars-Görans granngård i Ope. Senare tog Bengt Stenqvist hand om tornet och monterade det på det lilla lusthuset som han byggt.

Den 2 november 2018 skriver Per Lindh och Stefan Norlevik i ÖP att ”…en nyrik man från Stugun, Jonas Sahlin i början på 1880-talet fick för sig att starta en tidning och bygga ett hus, ett palats, som skulle föra honom in i stadens finare kretsar”. Jämtlandsposten som Sahlin startade ihop med några kompanjoner blev en succé. Tidningen existerade fram till 1925 när den gick i konkurs och efter det användes huset som tryckeri för enbart trycksaker av kortlivad karaktär, som till exempel reklamblad och visitkort. I ÖP:s artikel finns en bild på palatset som Sahlin byggde.

I maj 2020 när vi cyklade nere vid Storsjön och svängde upp vid Optand södra såg vi att lusthuset var borta och att tornet var nedtaget och stabiliserat för att fraktas bort. Undra vilket hus detta vackra torn som har funnits i mer än hundra år ska pryda? Kanske någon läsare vet, så att man kan följa tornets historia.

Seved Johansson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel