Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värsta tiden för gräseldning

Pass på om du ska elda trädgårdsavfall, risken för gräsbränder är som störst den här tiden.

Många är de som vill elda upp fjolårsgräs och liknande på tomten, men viktigt att tänka på är att risken är som störst just under den här tiden på året. Enbart under påskhelgen kom ett 20-tal anmälningar gällande främst gräsbränder in till SOS Alarm.

Oftast är det vinden som ställer till det, när gnistor far iväg och antänder i skogsmark och nära hus. Under eftermiddagen är risken störst eftersom det är varmast och torrast i luften, och vinden är vanligtvis mer byig då.

– De senaste åren har 2-5 hus per år brunnit ned på grund av gräseldning, säger Anders Dahlén, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Jämtland, i ett pressmeddelande.

Är man oaktsam är det inte säkert att försäkringen täcker skador som orsakas av elden.

– Se alltid eldning utomhus som en risk och särskilt när det blåser, säger Anders Dahlén.

Hos Räddningstjänsten Jämtland är budskapet detsamma.

– Det är snustorrt på backen, så vi förväntar oss att det blir fler gräsbränder i veckan, säger inre befäl Maja Norling.

– Eftersom det tar resurser vill vi helst inte åka på några så att säga onödiga släckningsarbeten. Förstås är ingen utryckning onödig, men det är bra om man kan iaktta försiktighet.

Vilka tips har du om man nu ska elda?

– Ha backup med krattor och vatten, var mycket folk så att det är bra uppsikt. Är det torrt och blåser är det bättre att avstå, säger Maja Norling.

Hon hoppas att de som har tänkt elda trädgårdsavfall tar till sig av de många bränder som uppstått de senaste dagarna.