Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värst för de svagaste

Många sjuka och arbetslösa kan vittna om att det har blivit svårare att komma fram till myndigheter och få gehör för sin situation. Motståndet ligger helt i linje med den politiska inriktningen att göra det svårare för alla som fallit ur arbetskraften: En vända hos Försäkringskassan ska, enligt högerns logik, vara så påfrestande att man inte finner det mödan värt, utan i stället "väljer" att skaffa ett jobb. Man måste orka kriga i sina myndighetskontakter. Men alla orkar inte sitta i ändlösa telefonköer hos Försäkringskassan, överklaga beslut eller ta sin sak till media.

Några som är särskilt utsatta är människor som lider av psykisk ohälsa, en grupp som generellt sett har väsentligt sämre ekonomi än befolkningen i övrigt och därför ofta behöver samhällets stöd.

I en ny rapport kräver kampanjnätverket Hjärnkoll en bättre förståelse för människor med psykisk ohälsa, särskilt vad gäller deras ekonomiska utsatthet.

Brist på pengar ökar risken att drabbas av psykisk ohälsa och psykisk ohälsa ökar risken att drabbas av ekonomiska problem. Man kan bara fundera hur många som blivit ännu sjukare av att mötas av fyrkantiga regelverk och strama tillämpningar. Klart är att regeringens politik slår hårdast mot samhällets svagaste.