Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårsol värmde på kylslaget majfirande

Arbetslösheten, ekonomin och främlingsfientligheten. Det var ledorden för huvudtalaren Gabriel Wikström, SSU, under första maj-firandet i Östersund.

Trots det kylslagna vädret, med snö som drev genom luften, samlade manifestationen många människor. Och när den första talaren äntrade scenen gjorde en värmande vårsol detsamma.

Fokuset för talen låg på kraftsamling inför det stundande valåret, med både ett val till EU-parlamentet i slutet av maj samt höstens riksdagsval. De politiska konfliktlinjer som kom i dagen under talen fokuserade på arbetslöshet, ekonomi och privatisering av offentlig verksamhet.

– Vi ska ha en så hög kvalitet inom äldreomsorgen att de äldre inte behöver köpa några tilläggstjänster eller vara beroende av sina anhöriga, sa AnnSofie Andersson, (S), kommunalråd i Östersund, i sitt tal på Stortorget.

Bluestoner från Micke Mojo och Matilda Melin varvades med politisk estradpoesi från Kata Nilsson mellan personväxlingarna i talarstolen.

– Gå och rösta, annars finns det en 17-åring någonstans som kommer bli jävligt bitter på er, uppmanade Kata Nilsson, med adress till lågt valdeltagande.

Som huvudnummer för friandet fanns Gabriel Wikström, förbundsordförande för SSU på plats.

– Arbetslösheten är det största samhällsproblemet, sa Gabriel Wikström. Ingen ska lämnas efter i ett socialdemokratiskt Sverige. Därför vill vi införa en 90-dagars garanti för unga arbetslösa, där de är garanterade jobb, utbildning eller praktik inom tre månader.

Även den främlingsfientliga och nynazistiska vågen som fått fäste i stora delar av Europa oroade SSU-ordföranden.

– Läget nu i vår världsdel är kusligt lika det som rådde på 30-talet, sa Gabriel Wikström. Människor vänder sig bort från de etablerade partierna och mot extremisterna. Då som nu råder en ekonomisk kris med hög arbetslöshet i Europa.