Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varselsamordnarnas särskilda uppdrag behövs inte längre

Den totala arbetslösheten i länet är fortfarande högre än snittet i landet och varslen är färre än i fjol.

– Men det är stora skillnader mellan kommunerna, säger Britt Bohlin.

Det första halvåret präglades länet av nedläggningen av ACB - laminat och Husqvarna fabriken i Tandsbyn.

– Men å andra sidan har vi sett att bygg och tillverkningsindustrin börja komma igång igen nu. Och turistnäringen går bra, säger Britt Bohlin, landshövding.

Det är hennes uppfattning om nuläget i länet.

När lågkonjunkturen slog som hårdast och varslen duggade tätt fick landshövdingarna i landet ett särskilt uppdrag som varselsamordnare. Britt Bohlin utsågs till varselsamordnare i Jämtlands län 2008. På fredagen meddelade näringsdepartementet att varselsamordnarna entledigas, men det innebär inte att samordningsarbetet försvinner.

Landshövdingar och de som är ordförande i regionalförbund kommer ändå att träffas regelbundet.

– Vi kommer att träffas två gånger per år. Under den här tiden har vi byggt upp rutiner för ett samarbete och den enda skillnaden nu är att vi inte har ett särskilt uppdrag, säger Britt Bohlin.

Arbetet fortsätter inom ramarna för det regionala tillväxtarbetet.

I ett pressmeddelande skriver näringsdepartementet att Sverige klarat sig bättre än många andra länder under kristiden. Arbetssättet har också uppmärksammats av OECD som ett gott exempel på samordning av insatser under den ekonomiska krisen.