Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårrusta cykeln

Vårdagjämningen är passerad, snön smälter och temperaturen stiger. Tid att fräscha upp cykeln!

Cykelreparatör Gabro Eido, vad är viktigast att fixa?

- Rengör och smörj kedjan och kolla kullager, växlar, bromsar och däck.

Kullager finns på olika ställen på cykeln, i själva navet, i vevpartiet och i växeln. Växelreglage, bromsvajrar och bromsbelägg är andra svaga punkter som behöver kontrolleras.

- Om bromsbeläggen är slitna så att metallen kommer fram kan det skada själva hjulet när metall nöter mot metall.

En enkel rengörning av cykeln och smörjning av kedjan kostar ett par hundralappar i hans verkstad. Att smörja navet är svårare tt säga ett pris på.

- Det beror på växelsystemet, från 250 kronor.

Spruckna eller på annat sätt skadade däck och slangar kan den händige byta ut själv. Vill du ta hjälp får du betala från 250 kronor och uppåt för standardcykeln. Fråga om priset först, så att det inte blir en obehaglig överraskning. Att ta hjälp av en cykelreparatör kan vara klokt eftersom du då också kan be om hjälp med att hitta och åtgärda eventuella fel på cykeln.

Tvätta cykeln gör du bäst med vatten, bilshampo och en ren trasa. Passa också på att se över lysen, ringklocka, lås och sadel. Cykelhjälm är obligatorisk för alla under 15 år enligt lag, och ett bra skallskydd också för övriga.

När cykeln är putsad och rustad är du redo att sticka ut på tur. Fira våren med en picknick enligt vårt förslag.

Annica Brenander

Nyhetsbyrån NA Media