Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för stugbedragare i Åre

Även i år härjar stugbedragare i Åre. Men åtminstone en gav sig på fel personer. De gillrade en fälla och spelade in bedrägeriet på tape. Sedan gick de till polisen.

Annons

Varje år när högsäsong närmar sig i Åre dyker de upp, bedragarna som hyr ut stugor som inte finns, eller som de inte äger, till intet ont anande turister eller säsongsarbetare i desperat behov av boende. De annonserar antingen själva eller svarar på annonser och det vanliga är att de vill ha förskottsbetalning.

Det är precis vad som hände skidjournalisten Ola Melin och hans kollegor på freeride.se när skulle flytta redaktionen tillfälligt till Åre för vintersäsongen. De satte in en boende sökes-annons på en större stugförmedlingssajt för privatuthyrning och blev snart kontaktade av en person som sade sig kunna ordna boende.

Ola Melin blev misstänksam nästan direkt. Priset låg under marknadspris i Åre och när han kollade upp informationen mannen gett dem var det inte mycket som stämde. Han ägde inte ens stugan han skulle hyra ut; den stod skriven på en kvinna, som när hon blev kontaktad inte visste något om någon uthyrning.

Ola och hans kollegor hade inte betalat ut några pengar, så de hade inte förlorat något. Men de ville ändå göra vad de kunde för att stoppa bedragaren och varna andra. Eftersom de själva är i skidbranschen kände de ett ansvar, inte minst gentemot sina egna medlemmar. De lyckades få tag på mannen på telefon, bandade samtalet och gick sedan till polisen med alltsammans.

På hemsidan berättar de hela historien. Sedan dess har många hört av sig och några har berättat hur de själva råkat ut för bedragare.

Freeridegänget har nu hittat nytt boende i Åre och kommer att tillbringa en stor del av säsongen här. Men de är fortfarande upprörda och vill att mannen, och andra som honom, åker fast.

På hemsidan har de satt in en varningslista för saker att tänka på när man ska hyra privat i Åre eller andra skidorter.

Även på Polisens bedrägerisamordning varnar man för den typ av stuguthyrare som kräver snabb affär.

– Säger de "ta chansen nu annars ger jag stugan till någon annan", då är det en varningssignal så det skräller om det, säger kriminalinspektör Björn Seeth i en kommentar till Aftonbladet.