Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för ohelig allians

Försöker Östersundshem tona ner bilden av sig själva som allmännyttigt bostadsbolag? Det finns anledning att ställa frågan. Både ledningen och styrelsen har blivit mer hårdföra i sin argumentation för högre hyror. Den nyrekryterade vd:n Daniel Kindberg har sagt att kommunala bostadsbolag numera ska verka "som vilka affärsdrivande bolag som helst".

Det stämmer inte. Det kom en ny lag 2011 som sade att de kommunala bostadsbolagen ska drivas enligt affärsmässiga principer. Men det betyder bara att de ska ge rimlig avkastning. Inte att de måste bete sig som privata fastighetsägare. Allmännyttans syfte och uppdrag är i grunden inte förändrat. Så här står det i förarbetena till den nya lagen:

"Det är nödvändigt att tydliggöra syftet med att kommuner driver bostadsaktiebolag... Utan ett allmännyttigt syfte kan det kommunala bostadsaktiebolaget komma att reduceras till att enbart ha vinstmaximering som mål."

Privata fastighetsägare och allmännyttiga bostadsbolag har alltså olika syften med sin verksamhet. Ändå har Östersundshem anlitat Fastighetsägarna som "konsulter" för att höja hyrorna i sitt bestånd. Fastighetsägarna är en branschorganisation som ska ta tillvara sina medlemmars intressen. Något de gör med stor målmedvetenhet och beslutsamhet. I sin strävan att få ut maximala hyreshöjningar har de ibland tolkat den nya lagen så optimistiskt att de åkt på stryk i Hyresnämnden. Men det har inte fått dem att ge upp. I Stockholm har de dragit sina hyresgäster inför rätta och hoppas nu att Svea Hovrätt ska ge dem möjlighet att ta ut de höga hyror de så hett eftertraktar.

Det är en sådan organisation, som även har en politisk agenda där marknadshyror är det långsiktiga målet, som Östersundshem har anlitat som "konsulter".

Hyresgästföreningens riksordförande Barbro Engman talade i klartext på Storsjöteatern i fredags där hon deltog i de bostadspolitiska dagar som föreningen arrangerar.

"Östersund är unikt", sade hon. "Ingen annanstans har ett kommunalt bolag anlitat Fastighetsägarna för att förhandla om hyrorna. Östersundshem har helt enkelt köpt fastighetsägarnas bild av hur hyror ska sättas".

Ibland är det bra att ta in en utomstående betraktare. Risken är mindre att man drabbas av hemmablindhet då.