Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för manipulerade bankomater

En bankomatliga kan härja i länet. Den senaste veckan har ett flertal uttagsautomater manipulerats på flera orter. Nu uppmanar polisen allmänheten att vara uppmärksam.

Men hjälp av en cigarettfimp och en form av metallskiva har någon eller några mixtrat med uttagsautomater i Strömsund, Svenstavik och Sveg.

– När bankkunder försökt att ta ut pengar har fimpen och skivan gjort att pengarna blockerats och inte kommit ut, säger Per Thelin, kriminalkommissarie vid Jämtlandspolisen.

Den eller de som manipulerat bankomaterna har sedan, när bankkunden lämnat platsen, tagit bort skivan och cigarettfimpen för att sedan försöka lägga beslag på pengarna. Men det verkar inte som bankomattjuvarna lyckats med sitt tilltyg.

– Vad vi vet hittills har ingen blivit av med pengar eftersom bankomaterna efter ett visst antal minuter tar tillbaka sedlarna, säger Per Thelin.

Polisen vill nu uppmana bankkunder som tar ut pengar från uttagsautomater att vara uppmärksam om automaten låter konstigt och det inte kommer ut några pengar.

– Om det inte kommer några pengar är det dags att dra öronen åt sig. Det är viktigt att man står kvar vid automaten och ringer till sin bank eller till polisen och berättar vad som hänt, säger Per Thelin.

Han uppmanar också bankkunder som råkar ut för detta att vända sig om och titta om någon eller någon iakttar bankomaten.

– Kolla om det sitter någon eller några i en bil i närheten och tittar åt ditt håll, uppmanar Per Thelin.

Vet ni vem eller vilka som ligger bakom manipuleringen av bankomaterna?

– Vi spanar på det, säger Per Thelin.