Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för låg pension

I valrörelsen gick de rödgröna fram med ett förslag om sänkt skatt på pensioner som under mandatperioden skulle ta bort skillnaden i skatt mellan pensionärer och löntagare.

Att gå fram med ett skattesänkarförslag på hela 17 miljarder på så kort sikt stred mot hela det upplägg som sa att stora skattesänkningar inte är vad välfärden behöver. Vi får se det som ett lite desperat förslag i de allt sämre opinionssiffrornas spår. Ett försök som inte gick hem.

Men i sak finns inget att invända. Mona Sahlin hade rätt när hon talade om den av regeringen Reinfeldt skapade skillnaden som omoralisk. Pension är uppskjuten lön och bör beskattas som sådan, och i varje fall aldrig hårdare. Men alla problem som de borgerliga ställt till med kan ju inte lösas på en gång. För ett problem är det.

Det visar en rapport från EU-kommissionen där pensionssystemen i olika EU-länder jämförs. Redan i dag ligger svenska pensionärer lågt i en jämförelse som utgår från procent av slutlönen. Vi bör i och för sig hålla i minnet att en sån jämförelse inte säger så mycket om köpkraften hos pensionärer i de olika länderna.

När en svensk pensionär i dag får 65 procent av slutlönen i pension, strax under EU-snittet, så innebär det självklart att den estniske pensionären, som ligger sist, får mindre. Men det betyder inte att den ungerske, som ligger på nära 100 procent får mycket mer. Då måste vi jämföra med löneläget i landet.

Men det går ju inte att komma ifrån att det blir ett större problem för den nyblivne pensionären ju större inkomstskillnaden blir mellan tiden i jobb och tiden som pensionär. Det är samma bekymmer som för den som blir sjuk eller arbetslös. Det är därför procentsatsen och inte minst taket i socialförsäkringarna är så viktiga att hålla uppe. Samtidigt är det en skillnad mellan oftast tillfälliga problem som sjukdom och arbetslöshet och en pension, som definierar levnadsstandarden för resten av livet.

Och EU:s beräkningar visar nu att en svensk pensionär 2048 kommer att ha den näst lägsta pensionsnivån i hela EU. I procent räknat kommer en svensk pensionär då att bara ha 48 procent av pensionen när även tjänstepensionen är inräknad. Orsaken till detta är bland annat att Sverige är det enda EU-land där skatten på pension är högre än på arbetsinkomster.

Det är precis vad pensionärsorganisationerna och de rödgröna sa före valet. Det är samtidigt något som de borgerliga lika ivrigt förnekade samtidigt som de försvarare skatteskillnaden med låtsasargumentet att det gav jobb.

Sverige brukar annars få mycket beröm internationellt för det nya pensionssystemet. Det är statsfinansiellt hållbart, vi vet efter de senaste kriserna hur värdefullt det är. Det innebär inte minst att pensionärerna vet att pengarna inte är luft. Fast man vet förstås inte hur mycket man får, när systemet är upplagt så att svindlande aktieaffärer av finanskrisens typ i nästa led slår direkt mot pensionerna.

Att sen, som regeringen gjort, överbeskatta pensionärerna, är att verkligen ställa till det. En av politikens viktigaste uppgifter framöver måste bli att se till att EU-kommissionens slutsatser inte blir verklighet. Då måste de borgerligas politik få ett slut.