Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för enkla sanningar

Med 17 dagar kvar till valet är vi inne i valrörelsens förenklingsfas.

Annons

Debatterna avlöser varandra. Men det blir inte mycket till debatt. Snarare korta små föreläsningar av politiker som måste prata fort, fort för hinna säga det som ska sägas innan de blir avbrutna. Och avbrutna blir de ofta. Det får absolut INTE bli LÅNGRANDIGT!

Den lokala landstingsdebatten är också full av förenklingar. Moderaterna kräver en ”kriskommission” för att se över landstingsekonomin - som det redan pågår en översyn av. Det är samma sorts alarmism som drev fram det förhastade beslutet om stafettläkarstopp förra året. Ett beslut som anses vara ett av huvudskälen till att det i dag är så många vakanser inom primärvården.

”Skär ner på administrationen” är ett folkligt och populärt förslag. Det finns säkert onödig byråkrati inom vården, men att dra ner på administratörer kan lätt bli kontraproduktivt. Det är synnerligen dumt att låta läkare ägna halva sin arbetstid åt att rapportera, dokumentera och fylla i register.

Problemen i Jämtlands läns landsting är inte unika. Personalbrist på somrarna brottas många med. Östersunds sjukhus är inte det enda med en klimatanläggning som klappar ihop vid 28 graders värme. Sundvalls sjukhus, Akademiska i Uppsala, Huddinge sjukhus och Oskarshamns sjukhus är några i en lång rad som haft det olidligt varmt i sommar.

Nej, Jämtland sticker inte ut ur mängden. Det är alltid små län som är mest beroende av stafettläkare. De flesta människor vill bo i städer. Det gäller även läkare.

En fri etableringsrätt där privata vårdgivare får öppna hälsocentraler var de vill är heller ingen lösning. Det blir lönsamheten som avgör var hälsocentralen ska ligga, inte patienternas behov.

Nya Närvården i Hoting brukar lyftas fram som ett framgångsexempel. Men deras succé beror nog mer på att Hans Boberg och hans kollegor är sällsynt engagerade läkare, än på systemets förträfflighet. Begränsningarna blev tydliga när företaget ville etablera sig i Östersund. Ett kryphål i bestämmelserna gjorde det möjligt att få ett ”glesbygdstillägg” även för patienter i stan. När kryphålet täpptes till föll kalkylen ihop. Ett sådant system hade inte gått att försvara.

Men landstinget måste vara mer rädd om sin personal. Många är slitna. Förtroendekrisen är djup efter stafettläkarstoppet och alla beordrade övertider. Läkarförbundet menar att nyckeln ligger i att rekrytera tillräckligt många ST-läkare för att täcka framtida behov. Och de behoven är inte små. Inom primärvården beräknas att det behövs 70 procent fler ST-tjänster för att klara bemanningen på vårdcentralerna 2017.

Det är inte lätt att upprätthålla en bra vård i ett avfolkningslän stort som Holland, med en liten stad i mitten. Långsamt krympande resurser och urgröpta statsbidrag har gjort att vården bitvis är kraftigt underfinansierad. Skattesänkningarna sätter sina spår. Framstegen inom medicinsk forskning gör att det redan nu finns vårdformer och mediciner som vi aldrig erbjuds, helt enkelt för att pengarna inte räcker till.

En höjning av landstingsskatten räcker inte långt. Det krävs kraftiga resurstillskott från centralt håll. Konjunkturinstitutet larmar om att det behövs kraftiga skattehöjningar för att bibehålla välfärden, men ingen politiker törs ta ordet i sin mun. Det anses självdestruktivt i en valrörelse. Vi får den vård vi betalar för. Varken mer eller mindre.