Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för börsbubbla

Det kan vara en ny börsbubbla på gång.

Annons

Det kan vara en ny börsbubbla på gång. Varningen kommer från ekonomitidskriften the Economist som menar att uppgången gått för snabbt, och att nedgången inte var tillräckligt djup.

Economist menar att en fortsatt konjunkturuppgång är starkt beroende av stimulansåtgärder, men allt fler stater måste börja fundera på hur man skall avsluta dem. Samtidigt har börsens värderingar rusat sedan förra våren. Det kan leda till en börsbubbla när de låga räntorna vänder uppåt.

Economist framhåller också att trots att den ekonomiska krisen varit global och lång, så sjönk värderingarna aldrig till de riktiga bottennivåer som har karaktäriserat tidigare börsnedgångar. Därför har den uppgång som de låga räntorna stimulerat lett till att till exempel aktier är på nivåer som kan anses som dyra i ett historiskt perspektiv. Inte heller fastighetspriserna har korrigerats tillräckligt.

Det gör att investerare bör vara uppmärksamma på flera faktorer. För att börsuppgången ska hålla i sig krävs fortsatt låga räntor. Men räntenivån kommer bara att bestå om konjunkturen är fortsatt trög. Då kommer förstagens vinster att växa långsammare, vilket gör aktierna övervärderade.

Frågan är också hur de budgetunderskott som skapats när stater övertagit stora skulder från den privata sektorn ska finansieras. Economist menar att kostnaderna kommer att bli för stora för enskilda regeringar och nämner Dubai och Grekland som varnande exempel. Om osäkerheten växer, och de statliga stimulanserna inte kan fortsätta, växer risken för kursfall.

Och kursfallen kan bli stora. Den japanska börsen är fortfarande värderad till endast en fjärdedel av vad den omsatte för 20 år sedan och Nasdaq handlas på halva nivån jämfört med IT-bubblans toppvärderingar.

PRIVATA AFFÄRERPrivata Aff?rer
Annons