Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varnar för att ladda mobil på natten

Att ladda mobilen, datorn eller surfplattan på natten kan utgöra en brandfara. Trots det laddar nio av tio svenskar mobilen när de sover.

Brandrisken är väldigt liten, men den finns, säger Michael Steen, brandutredare och besiktningsingenjör på Brandskyddsföreningen.

– Och när det väl händer så kan det gå illa.

Försäkringsbolaget If har slagit larm sedan det visat sig att ett brinnande batteri på en Ipod tidigare i år totalförstörde en lägenhet. Och enligt en undersökning som bolaget beställt laddar nio av tio svenskar mobilen på natten.

– Vi har haft ett antal dödsbränder med bärbara datorer, där man har lagt dem på en soffa, en matta eller i sängen, säger Michael Steen.

Han har även varit med om att batterier i brandvarnare fattat eld. Och han vill varna för att köpa billiga elprylar.

– Ju mer elektronik vi har hemma desto större blir risken och den ökar ju mer billiga prylar vi har.

Tomas Erikson, forensiker på Statens kriminaltekniska laboratorium, har utrett flera bränder där litiumjonbatterier misstänkts vara brandorsaken. Han tonar ner riskerna, men tycker ändå att man bör vara försiktig.

– Det är inte vanligt, men risken finns. Tänk på hur många mobiltelefoner, läsplattor och mp3-spelare det finns.