Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värna maten

Inför andra världskriget hade vi en usel militär beredskap i förhållande till omvärlden och frågan är om det står lika illa ställt nu som då. Nu börjas det pratas om att den militära beredskapen borde höjas. Den kanske viktigaste beredskapen är livsmedelsförsörjningen. 1939 hade vi en helt annan landsbygd och folk hade en helt annan kunskap på att klara sig själv. Landsbygdsbefolkningen var i stort självförsörjande och efter kriget var Sverige självförsörjande på livsmedel. Undrar hur stor del av landets befolkning vet hur illa ställt det är. De flesta vet ju att på butikerna finns det mat och det är ju riktigt. Maten ska ju dit också och utan tillförsel (import till stor del) utifrån så börjar nog hyllorna gapa rätt tomma efter någon vecka. Livsmedelsförsörjningen är nog en av de viktigaste beredskapsåtgärderna. Det hjälper inte hur mycket teknik vi har det är ändå jorden som föder oss så har det alltid varit och kommer att så förbli.

Den avfolkning som nu sker av landsbygden är skrämmande. Våra myndigheter gör ju allt de kan för att göra glesbygden ännu glesare. Två saker som har tagits bort som skyndar på avfolkningen ytterligare. Det ena är att förvärvstillståndet på jordbruksfastigheter togs bort då blev det ju fritt fram för penningstinna att komma över jord och skog. Det andra är slopandet av vanhävdslagen.

Th. Andersson