Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värna demokratin och rösta i kyrkovalet

Vem ska bli Härnösands stifts nästa biskop? Hur ska Svenska kyrkan sköta sina skogar? Behövs det fler reformer som den som möjliggjort för samkönade par att gifta sig kyrkligt? Ska det finnas familjerådgivning i kyrkans regi eller räcker det med kommunens? Bör församlingen där du är bosatt starta en kristen förskola?

Och om församlingen måste spara; är det på fastigheterna eller på personalen det ska sparas? På körverksamheten eller på det sociala arbetet?

Det finns många olika typer av frågor som den som är förtroendevald i Svenska kyrkan kan ha att ta ställning till. Svenska kyrkan är en öppen demokratisk folkkyrka. Det är medlemmarna som bestämmer genom sina förtroendevalda. Och nu är det dags för dig som är medlem att välja vilka som bäst representerar dig.

Svenska kyrkan finns i medlemmens liv från vaggan till graven. Ja, kanske man kan säga i allas liv genom kyrkobyggnaderna som ofta har en framträdande roll i bygdens historia och kulturmiljö. Som exemplen ovan visar, handlar inte livet i Svenska kyrkan enbart om religion eller om rent interna kyrkliga frågor.

Svenska kyrkan lever mitt i samhället. På glesbygden kan kyrkan spela stor roll för bygdens liv. Även på större orter kan kyrkan med sitt sociala engagemang göra skillnad i samhället.

Kyrkovalet brukar kallas det glömda valet. Därför vill jag påminna om att vi är många som nu har chansen att påverka riktningen för vår kyrka. Alla medlemmar som är 16 år och äldre har rösträtt. Och alla röster är lika mycket värda.

Ibland stannar diskussionen inför kyrkovalet vid frågan om gruppernas partipolitiska eller opolitiska bakgrund. Men den diskussionen räcker inte, det behövs ställningstaganden i konkreta frågor. Det mesta är till sist politik.

Läs noga de olika nomineringsgruppernas program, tala med kandidaterna och ställ dem mot väggen. Kontakta församlingen där du bor, om du behöver hjälp att komma i kontakt med dem som kandiderar i valet. Kryssa de personer som du har förtroende för och som du anser vill kyrkans bästa.

Använd din röst till att värna demokratin i Svenska kyrkan!

Tuulikki Koivunen Bylund, biskop i Härnösands stift

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel