Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmestugans framtid osäker

Värmestugan i Östersund verkar gå en osäker framtid till mötes. Kommunens tjänstemän anser inte att pingstkyrkan ska få de 700 000 kronor som samfundet har begärt för att driva verksamheten vidare.

Pingstförsamlingen i Östersund tog över ansvaret att driva Värmestugan för knappt ett år sedan. Värmestugan har under 2013 haft ungefär 900 besökare i månaden vilket är betydligt fler än när verksamheten drevs i kommunal regi.

Pingstförsamlingen vill även under 2014 och 2015 fortsätta att driva Värmestugan som är till för missbrukare och andra utsatta människor. Men för att verksamheten ska kunna bedrivas på ett långsiktigt och bra sätt anser samfundet att det behövs ett årligt kommunalt stöd på 700 000 kronor.

Tjänstemännen på kommunens socialförvaltning har tagit emot ansökan men anser inte att pingstförsamlingen bör få mer än 400 000 kronor per år. Tjänstemännen hänvisar till det beslut om bidrag som socialnämnden fattade i augusti 2012 då kommunen valde att överlåta ansvaret för Värmestugan.

Niclas Forsberg är pingstpastor i Östersund och besviken över hur kommunen har hanterat frågan hittills.

– Får vi inte det bidrag vi har begärt så kommer vi inte att kunna driva Värmestugan i samma omfattning som vi har gjort hittills. Det är faktiskt så att Värmestugan kostade mer än 700 000 kronor årligen när kommunen drev sin verksamhet. Vi har haft mer än dubbelt så många besökare och behöver de här pengarna för att kunna möta behoven.

Den 18 december väntas politikerna i socialnämnden fatta beslut om hur mycket pengar som ska beviljas för att driva Värmestugan vidare. Pingstpastorn är kritisk till kommunens sena agerande.

– Det är synd att de inte kan komma till beslut tidigare än 18 december när vårt kontrakt går ut den sista den här månaden. Det är en så pass viktig fråga att det borde ha varit avgjort redan tidigare, säger Niclas Forsberg.

Han säger att pingstförsamlingen efter beslutet får diskutera vilken verksamhet som är möjlig att bedriva beroende på vilken ersättning det blir. Men han konstaterar att 400 000 kronor inte räcker till en bra service när det gäller öppettider och aktiviteter.

– Jag tror att de gör ett misstag och tänker fel om de inte beviljar det vi har ansökt om. Jag tror inte att de tjänar på det i slutändan, säger Niclas Forsberg.