Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmestugan öppnar igen

Värmestugan i Östersund har öppnat igen. Nu blir det både kvälls- och helgöppet. Bland personalen finns före detta missbrukare som hjälper de besökande.

Annons

Tidigare var det Östersunds kommun som i samarbete med Svenska kyrkan som drev värmestugan, en mötesplats för missbrukare och hemlösa.

Numera är också A-lagets allservice delaktig i värmestugan. A-lagets allservice är en förening som skapats ur socialförvaltningens verksamhet brytpunkten. Personalen består både av personer med missbrukarbakgrund och andra frivilliga.

– Det känns jätteroligt att vi kan öppna upp igen, det är något som vi har väntat länge på och det känns spännande, säger Lillan Bergvall från A-lagets allservice.

Det är helt drog och alkoholfritt som gäller i värmestugan. Något som uppskattas av besökarna.

– Det känns skönt att det inte kommer finnas någon alkohol här, vi vill vara här för att kunna fika en smörgås, umgås, känna gemenskap och ha någonstans att gå, säger Lars, en av besökarna.

Bernt, en annan besökare, håller med och säger att det är bra att värmestugan öppnat igen.

– Det är viktigt att man inte släpper in alkohol här. De som försöker hålla sig nyktra vill inte ha alkohol runtomkring sig. Men vi kommer inte avvisa någon som är onykter, alla som sköter sig är välkomna, säger Allan Öhvall, diakoniassistent från Svenska kyrkan.

Värmestugan kommer ha öppet både kvällar och helger framöver.

– Många tycker att söndagar är den värsta dagen på veckan, då finns det inget som är öppet eller någonstans att vara så behovet finns, säger Lillan Bergvall.

– Framförallt vill vi vara en träffpunkt och kunna hjälpa de som behöver komma ur sitt missbruk. Många är glada och positiva över att vi öppnat igen. Jag tror skillnaden nu jämfört med förut kan vara att vi inte uppfattas lika mycket som en myndighet, säger" Allan Öhvall.