Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmen hotar svårt sjuka patienter

De sex översta våningarna på sjukhuset är utan installerade kylaggregat. Äldre patienter som är känsliga för höga temperaturer och personal befinner sig i 27 graders värme hela dagarna.

Från plan åtta till plan 14, de sex översta våningarna på Östersunds sjukhus, finns inga installerade kylaggregat. Ett återkommande problem under värmeperioder är att temperaturen på de våningarna blir obekvämt hög enligt ett tips som LT fått in.

Helene Marberg är enhetschef på våning elva och kan bekräfta detta.

– När det är varmt stannar värmen kvar inomhus och värst är det för patienterna, säger Helene.

Patienterna på hennes avdelning står alla inför mer eller mindre akuta operationer och många av dem är äldre.

– Om man redan har feber blir det hårt och för de hjärtsjuka kan det bli farligt, säger Helene.

SMHI varnar för höga temperaturer den kommande tiden och varslar kommuner och landsting om att extra åtgärder kan behövas. Att temperaturen höjs och håller sig över 25 grader ökar dödligheten enligt svensk forskning. På våning elva är temperaturen 27 grader när LT hälsar på.

På plan 8-14 finns cirka 110 patienter i nuläget. Alla får de utstå värmen utöver sjukdomstillstånden. På våning elva arbetar 19 personer som vårdpersonal ett vanligt dygn och utöver dessa befinner sig även annan typ av personal som kommer och går. Alla får de utstå värmen i sin arbetsmiljö. Situationen är densamma på alla de sex översta våningsplanen.

– Värmen kan bli det som gör att det tippar över (för svårt sjuka reds. anm.), säger Sandra Ivarsson, sjuksköterska på samma avdelning.

Sandra säger att det är svårt för henne som personal att hinna med att dricka vatten vilket är viktigt även när man inte känner törst.

Helene Marberg uppmanar de totalt 19 personer per dygn som arbetar på enheten att trots sommarens höga tempo ta de raster som de ska ha.

Keneth Westlund sköter fastighetsdriften på sjukhuset.

– Frågan kommer upp varje sommar, säger Keneth Westlund

Enligt honom har det varit ett problem så länge sjukhuset funnits. Lösningen när värmen håller i sig under långa perioder blir att små transportabla kylaggregat placeras ut. Ett aggregat till varje avdelning som de får disponera som de vill.

På Helene Marbergs avdelning är aggregatet placerat i rummet med mediciner. Där är högsta tillåtna temperatur 25 grader och de lyckas med aggregatet att hålla den under gränsen.

– Solen ligger på hela dagarna. Vi ger patienterna blöta handukar, svala sängkläder och ber dem dricka vatten, säger Sandra Ivarsson.

Fönstren kan de av säkerhetsskäl bara öppna på glänt.

Keneth Westlunds händer är bundna i frågan eftersom han ska sköta de tekniska installationer som finns.

– Finns de inte kan vi inte sköta dem, säger Keneth Westlund.