Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Värmen är olidlig"

Värmeböljorna plågar patienten Jenny Viklund som legat på sjukhuset länge. Där finns inga installerade kylaggregat.

Tidigare har LT skrivit om att våningsplanen 8-14 på Östersunds sjukhus inte har några installerade kylaggregat. Värmen som då översteg 25 grader gör det till en plåga för både personal och patienter.

Jenny Viklund, 33 år, har legat på sjukhusets ortopediavdelning på nionde våningen i fyra veckor. Hon har diskbråck och nervvärk som gör att det smärtar ner till fötterna. I hennes rum, där hon ligger med fyra andra patienter, är det enda de har för att bekämpa värmen en fläkt mitt i rummet. Och vatten för att dricka.

– Fläkten skjutsar bara runt den varma luften, säger Jenny.

Värmeböljorna har kommit och gått under hennes tid på sjukhuset. Hon beskriver det som att upp till 20 grader är hanterbart och att över 20 grader är jobbigt.

– Över 25 grader är olidligt, säger Jenny.

Värmen gör att patienterna svettas kopiösa mängder, som Jenny säger, och att man inte vet var man ska ta vägen.

– Man blir dåsig och trött också, säger hon.

Jenny kan röra på sig med rullator vilket kan ge lite ledigt från värmen om hon åker några våningar ner i sjukhuset.

63-åriga Christina Sjöström har inte samma möjlighet. Hon ligger i samma rum som Jenny Viklund sedan en operation i benet för två veckor sedan. Hon måste ha hjälp att röra på sig.

– Det är som att jag är fjättrad här och jag måste ringa på personalen varje gång jag vill förflytta mig, säger Christina.

Jenny Viklund och Christina Sjöström tänker både på patienterna och personalen. De tror att det är värst för de äldre patienterna.

– Det sitter nog i hos äldre att man inte ska gnälla och vara till besvär, säger Christina.

Tidigare uttalade sig Carsten Dencker, tillförordnad landstingsdirektör, och sa att det tagits beslut om att det vore för dyrt att installera permanenta kylaggregat på sjukhusets sex översta våningar.

– Man måste ha en idé om hur man ska stävja problemet. Det kommer ju fler somrar, säger Jenny Viklund.

Britta Ahlin är enhetschef på våning nio.

– Vi har en handlingsplan som vi följer när det blir så här varmt, säger Britta Ahlin.

De sätter ut fläktar, ger patienterna vatten och delar ut blöta handdukar. Det finns även två transportabla kylaggregat på avdelningen som står i två patientrum. Utöver detta kan de bara vänta ut värmen.

Christina Sjöström får inom några dagar flytta från sjukhuset till en annan facilitet.

– Hoppas de har luftkonditionering där, säger hon.

Jenny Viklund är kvar på våning nio på oviss framtid. Hon kan bara vänta på kyligare väder.