Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmeböljor ökar dödligheten

En rapport från Statens folkhälsoinstitut visar att längre värmeböljor ökar dödligheten bland personer som tidigare vårdats på sjukhus för kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), psykisk sjukdom och diabetes

Värmeböljans längd har stor betydelse. Bland personer som vårdats på sjukhus för en psykisk sjukdom som tillexempel en demenssjukdom är dödsfallen 90 procent fler än normalt efter en veckas värmebölja. Personer med psykisk sjukdom kan ha svårt att uppfatta kroppens signaler och därför inte uppfatta riskerna med överdriven värme.

Bland de som har vårdats på sjukhus för KOL visar studien ökad dödlighet med 60 procent efter sju dagars värmebölja.

Den pågående klimatförändringen kan leda till fler perioder av extremt väder och fler värmeböljor. Sommaren 2003 drog extrem värme över Europa och 70 000 fler dödsfall än normalt inträffade.

De vanligaste generella råden om värme som utfärdats av folkhälsomyndigheter i bland annat USA och England har samlats i rapporten från Statens folkhälsoinstitut.

Varningar inför värmeböljor har visat sig mer effektiva när de utfärdats när väderprognosen visar flera dagar med hög värme än då varningar utfärdas för varje enskild dag med hög värme.