Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmebölja i öst – oväder i väst

Rekordvärme och rekordmånga blixtar. De senaste dagarna har bjudit på extremt väder på många ställen i landet.

Annons

Värmeböljan dröjer sig kvar ytterligare några dagar, framför allt på Gotland och i sydöstra Sverige, där man kan räkna med temperaturer runt 30 grader.


Värmen kulminerade i söndags. Varmast var det i Målilla med 35,0 grader, den högsta temperatur som uppnåtts i Sverige sedan juli 1994 då Kalmar hade 35,2 grader. Temperaturen i Lund steg till 34,3 grader, den högsta temperatur som uppmätts där sedan mätningarna började år 1753. I Visby raderades det gamla rekordet från 1865 när värmen steg till 33,7 grader.


I Stockholm, Karlskrona och Fårösund har temperaturen hållit sig över 20 grader tre nätter i rad.


Blixt och dunder


Samtidigt som solen fortsatte att gassa i östra Sverige öste regnet ner med åska och blixtrar över västra Sverige. På tisdagsförmiddagen rådde varning för åska och kraftigt regn i hela västra Sverige, från norr till söder.


Enligt Sten Laurin, jourhavande meteorolog på SMHI, räknade man till över 150 000 blixturladdningar över Skandinavien och Nordsjön under dygnet.


– Runt 50 000 var över havet, men det är ändå ovanligt mycket.


Kallfronten som dragit in över västra Sverige sänker nu temperaturerna något, men luften har värmts upp till dess att den når de östra delarna.


– Det blir varmare på ostkusten än på västkusten, i östra Sverige kommer det att vara varmt även på torsdag och fredag.


Blir mer normalt


Under onsdagen är det risk för åska i norra Sverige där temperaturerna sedan stannar kring 15–20 grader. I södra Norrland tar de sig till runt 25.


– Den extremaste värmen har passerat och vädret blir mer normalt nu, säger Sten Laurin.


Också åskan avtar även om vi inte sett de sista varningarna för oväder.


– På onsdagen finns det risk för åska, men det lär blir mer begränsat, lite mer lokalt.